Spagetti tejszínes-tojásos-szalonnás mártásban

Spagetti carbonara

Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Spagetti tejszínes-tojásos-szalonnás mártásban
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 dl tejszín
4 db tojás
9 szelet szalonna
50 dkg spagetti
5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1. Nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a tésztát, leszűrjük, és visszatesszük a fazékba.

2. Amíg a spagetti fő, vékony csíkokra vágjuk a szalonnát, majd vastag falú lábosban, közepes tűzön ropogósra sütjük. Kivesszük, papírtörlőre szedve lecsepegtetjük.

3. Kisebb tálban felverjük a tojásokat, összekeverjük a parmezán sajttal és a tejszínnel, beletesszük a szalonnapörcöket és a mártást a meleg spagettire öntjük. Óvatosan összeforgatjuk, hogy a szósz mindenhol egyenletesen bevonja a tésztát.

4. A fazekat visszatesszük a tűzre és egész kis lángon 0,5-1 percig melegítjük, amíg a tojás megköt, és a mártás besűrűsödik. Frissen őrölt fekete borssal meghintve tálaljuk. Friss fűszerággal díszíthetjük.

A carbonara mártás keletkezését és elnevezését rejtély övezi. Vannak, akik szerint a mártás viszonylag új, csak a II. világháborúban terjedt el Rómában, mert az amerikai egységek szívesen párosították kedvelt szalonnás rántottájukat a helyi spagettivel. Mégis valószínűbbnek tűnik, hogy az étel ennél jóval régebbi. Talán szénkereskedők, vagyis a carbonarik ütötték össze ezt a gyors és könnyen elkészíthető ételt utcai széntűzhelyeiken? Vagy azért nevezték el így, mert az őrölt fekete bors pöttyei úgy borítottá a tejszínes mártást, akár a szénpor? Akárhogy is történt, igazán kreatív megoldás volt tojással sűríteni és ízesíteni a szalonnás-tejszínes mártást.
Spagetti tejszínes-tojásos-szalonnás mártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 7988 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Bármerre is vetődtek a világban, nélkülözhetetlen tésztáikat mindenhová vitték... bővebben...
Spagetti tejszínes-tojásos-szalonnás mártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Bármerre is vetődtek a világban, nélkülözhetetlen tésztáikat mindenhová vitték... bővebben...
könyvek