Áfonyás-citromos túrótorta



Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra bemelegítjük. Egy 22 cm átmérőjű, kerek tortaformát vajjal vagy olajjal kikenünk. Sütőpapírral kibéleljük, majd újra kikenjük. A lisztet a vajjal meg a sóval összemorzsoljuk, és a tojással, citromlével összegyúrjuk (1. kép). Folpackba csomagolva 15 percre jégbe hűtjük.
2. A tésztát 2 folpack között akkora kerek lappá nyújtjuk, hogy a forma alját és oldalát betakarja. Sütőpapírt nyomkodunk rá, szárazbabot vagy rizst töltünk az üregbe (2. kép); és a sütőbe téve 10 percig sütjük. Utána a babot, illetve a rizst meg a papírt eltávolítjuk, és a tésztát a sütőbe visszatolva még 10 percig sütjük.
3. A töltelékhez a túrót a cukorral és a citromhéjjal habosra verjük, majd a tojásokat egyenként beledolgozzuk (3. kép). A citromlevet, a keményítőt is a krémbe adjuk. Az áfonyát a tésztára terítjük, és a tölteléket rásimítjuk. 30-35 perc alatt megsütjük, és a formában hagyjuk kihűlni.
4. A tortakarimát lehúzva a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra, és áfonyát öntünk rá (4. kép), porcukorral meghintjük. A torta szélét tejszínhabbal is díszíthetjük.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |