Pistou-leves

Adag: 11 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
55 dkg darabolt zöldbab
55 dkg kockára vágott cukkini
55 dkg kockára vágott burgonya
2 ¾ szál kockára vágott sárgarépa
2 ¾ szál apróra vágott szárzeller
1 csokor friss bazsalikom
5 és fél nagyobb hámozott, apróra vágott paradicsom
23 és ⅓ dl zöldségleves
2 ¾ nagyobb fej finomra aprított vöröshagyma
5 és fél nagyobb gerezd zúzott fokhagyma
5 és fél evőkanál olívaolaj
68 ¾ dkg friss lóbab
13 ¾ dkg rövid levestészta
vagy
13 ¾ dkg cérnametélt
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A pistou-hoz:
13 ¾ dkg reszelt parmezán sajt
4 evőkanál fenyőmag
5 és fél nagy gerezd fokhagyma
1 és ⅓ dl extraszűz olívaolaj
10 dkg friss bazsalikom
A tálaláshoz:
ízlés szerint frissen reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

1. A kemény, öregebb lóbabok külső héját távolítsuk el. Ehhez egy éles kés hegyével bevágjuk a héjukat, és kinyomjuk a belső, puhább magot.

2. Az olajat felforrósítjuk egy nagyobb lábosban. Beletesszük a fokhagymát, a vöröshagymát, a szárzellert meg a sárgarépát, és 5-8 percig pirítjuk, amíg a hagyma megpuhul, de még nem barnul meg.

3. Hozzáadjuk a burgonyát, a zöldséglevest és a paradicsomot, sóval és borssal fűszerezzük. Felforraljuk, közben időnként leszedjük a habot, majd beletesszük a a cérnával összekötött bazsalikomot. Kisebbre állítjuk a lángot, lefedjük, és a levest gyöngyözve főzzük, amíg a burgonya megpuhul.

4. Közben a pistou-hoz a bazsalikomot, a fokhagymát és a fenyőmagot egy mixerben finomra aprítjuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, amíg sűrű, krémszerű masszát kapunk. Keverjük hozzá a parmezánt. A keveréket letakarjuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük.

5. Amikor a burgonya megpuhult, a levesbe szórjuk a cukkinit, a ló- és zöldbabot, valamint a cérnametéltet, és az egészet még 10 percig főzzük. Végül a bazsalikomot kivesszük a levesből, és a kész levest sóval, borssal ízesítjük. A levest tányérokra merjük. Az adagokat egy-egy kanál pistou-val tálaljuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Pistou-leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3169 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Tészták Tészták
(Vince Kiadó, 2008)

Mivé is lenne az életünk az ízletes, olcsó, tápláló, könnyen elkészíthető és sokoldalú tésztaételek nélkül? A kötetben minden étkezéshez és alkalomhoz megtalálhatja a legjobban illő tésztarecepteket - a könnyű, gyors... bővebben...
Pistou-leves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Tészták Tészták
(Vince Kiadó, 2008)

Mivé is lenne az életünk az ízletes, olcsó, tápláló, könnyen elkészíthető és sokoldalú tésztaételek nélkül? A kötetben minden étkezéshez és alkalomhoz megtalálhatja a legjobban illő tésztarecepteket - a könnyű, gyors... bővebben...
ételfotó