Pistou-leves



Elkészítés:
1. A kemény, öregebb lóbabok külső héját távolítsuk el. Ehhez egy éles kés hegyével bevágjuk a héjukat, és kinyomjuk a belső, puhább magot.
2. Az olajat felforrósítjuk egy nagyobb lábosban. Beletesszük a fokhagymát, a vöröshagymát, a szárzellert meg a sárgarépát, és 5-8 percig pirítjuk, amíg a hagyma megpuhul, de még nem barnul meg.
3. Hozzáadjuk a burgonyát, a zöldséglevest és a paradicsomot, sóval és borssal fűszerezzük. Felforraljuk, közben időnként leszedjük a habot, majd beletesszük a a cérnával összekötött bazsalikomot. Kisebbre állítjuk a lángot, lefedjük, és a levest gyöngyözve főzzük, amíg a burgonya megpuhul.
4. Közben a pistou-hoz a bazsalikomot, a fokhagymát és a fenyőmagot egy mixerben finomra aprítjuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, amíg sűrű, krémszerű masszát kapunk. Keverjük hozzá a parmezánt. A keveréket letakarjuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
5. Amikor a burgonya megpuhult, a levesbe szórjuk a cukkinit, a ló- és zöldbabot, valamint a cérnametéltet, és az egészet még 10 percig főzzük. Végül a bazsalikomot kivesszük a levesből, és a kész levest sóval, borssal ízesítjük. A levest tányérokra merjük. Az adagokat egy-egy kanál pistou-val tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.