Burgonyás-olajbogyós pogácsa

Adag: 15 darab
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg hámozott, darabolt burgonya
3 evőkanál kimagozott, apróra vágott fekete olajbogyó
1 és ¼ dl tej
3 dkg darabolt vaj
3 teáskanál apróra vágott, friss rozmaring
1 és ¼ dl víz
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A megkenéshez:
igény szerint tej
A tepsi kikenéséhez:
igény szerint vaj
vagy
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 210 °C-ra. Egy sütőlemezt kikenünk olajjal vagy olvasztott vajjal. Kevés vízben puhára pároljuk a burgonyát, majd leszűrjük, összetörjük a tejjel, borsozzuk.

2. A lisztet nagy tálba szitáljuk; ujjheggyel belemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk az olajbogyót és a rozmaringot, könnyedén összekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a tört burgonyát és majdnem az összes vizet. Lapos pengéjű késsel puha tésztát készítünk, ha kell, kevés vizet adunk hozzá.

3. Lisztezett felületen rövid ideig gyúrjuk a tésztát, hogy sima legyen. Kinyújtjuk 2 cm vastagra. Lisztezett, 5 cm átmérőjű formával köröket vágunk belőle, és az előkészített tálcára tesszük. A tetejüket megkenjük tejjel, és 10-15 percig sütjük, amíg aranybarnák lesznek. Forrón vagy hidegen, vajjal kínáljuk.

A megráncosodott burgonyát felfrissíthetjük, ha néhány órán át hideg vízben áztatjuk.
Vöröshagymát és burgonyát ne tároljunk egymás mellett, mert a hagymából felszabaduló gázok megrohasztják a burgonyát.
Finomabb lesz, ha a burgonyát - a héjában főttet is - erősebben sózott vízben főzzük. Nem tudjuk elsózni, mert a burgonya csak kellő mennyiségű sót vesz fel. A salátához szánt burgonyának, kanálka ecetet vagy citromlevet téve a főzővízébe, jobb tartása lesz.
Az olajbogyó annyira sós, hogy a tésztához nem kell só.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Burgonyás-olajbogyós pogácsa
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2220 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
Burgonyás-olajbogyós pogácsa
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
ételfotó