Thai kókuszos zöldségek



Elkészítés:
1. Wokban vagy serpenyőben felhevítjük az olajat. Beletesszük a hagymát meg a római köményt, és közepes lángon, kevergetve-rázogatva pirítjuk 2 percig, vagy amíg a hagyma aranysárga lesz.
2. Beletesszük a karfiolt, és nagy lángon, kevergetve 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, a zellert és a tököt, és kevergetve 2 percig pirítjuk, vagy amíg a zöldségek puhulni kezdenek.
3. Hozzáadjuk a kókusztejet, az alaplét és a chiliszószt, felforraljuk. Kis lángra tesszük, és fedő nélkül főzzük 8 percig, vagy amíg a zöldségek majdnem megpuhulnak. A zöldbabot megtisztítjuk, félbevágjuk. Hozzáadjuk a többihez a korianderrel együtt, még 2 percig főzzük, vagy amíg a bab éppen csak puha lesz. Párolt rizzsel kínáljuk.
Zöldségalaplé

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.
2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.