Lasagne a tenger gyümölcseivel
Lasagna a tenger gyümölcseivel



Elkészítés:
1. A tésztát összegyúrjuk, és géppel vagy kézzel négy akkora 1 mm vastag téglalapot vágunk belőle, amekkora edényben sütni fogjuk.
2. A tésztát négy részletben sóval, egy kevés olajjal ízesített vízben 1-2 percig főzzük, majd lecsepegtetve konyharuhára egymás mellé fektetjük.
3. A hagymát a borral, a kakukkfűvel meg a babérlevéllel felforraljuk, és a feketekagylót belerakva 5 percig főzzük. Utána szűrőlapáttal kiszedjük és megtisztítjuk. Azokat a kagylókat, amelyek nem nyíltak ki, kidobjuk. A fésűkagylót a főzővízbe rakva 3 percig forraljuk, utána papírtörlőre terítjük. A főzővizet vékony ruhán átszűrve újra felforraljuk, most már a halat is 3-5 percig főzzük benne, ezt is papírtörlőre terítjük. A visszamaradt léből 5 dl-t egy lábasba öntünk, és fedő nélkül 10 percig forraljuk.
4. A besamelmártáshoz a lisztet a vajban kevergetve világossárgára sütjük, és a beforralt halfőző lével felengedjük. 3 percig forraljuk, majd a tejszínnel gazdagítjuk, és még 5 percre a tűzre visszatesszük, megsózzuk, megborsozzuk.
5. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) bemelegítjük. A tenger gyümölcseit 2,5 evőkanál mártással elkeverjük, a királyrákot is hozzáadjuk. Egy másik edényben a ricotta sajtot 2,5 deciliter mártással simára keverjük.
6. Egy mély tűzálló tálat kikenünk. Az aljára egy kevés mártást simítunk, erre tésztalapot fektetünk. A tenger gyümölcseinek egyharmadát ráterítjük, erre evőkanállal a sajtos mártás egyharmadát kenjük, megsózzuk, megborsozzuk. Ezt még kétszer megismételjük, a tetejére tésztalap kerüljön, amit szintén sajtmártással megkenünk. A mozzarellaszeleteket a tetejére fektetjük, és a sütőben 25 percig sütjük. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük.