Ravioli rozmaringos fokhagymamártásban



Elkészítés:
1. A tésztát összegyúrjuk, és géppel vagy kézzel két hosszú, vékony téglalappá nyújtjuk.
2. A töltelékhez a vajat serpenyőben felolvasztjuk, a hagymát belerakva megfonnyasztjuk, a gombát beleforgatjuk, és citromlével meglocsoljuk. Megsózva 10 percig a tűzön kevergetjük, hogy a saját levét elfője, és félretesszük.
3. A répát forró vízbe dobva megfőzzük, lecsepegtetjük, hideg vízzel leöblítjük, és papírtörlővel leitatjuk. A cukkinit is hasonlóképpen, de csak 1 perc alatt megfőzzük, leitatjuk. A kétféle zöldséget a gombával a serpenyőbe visszarakva összekeverjük, tejszínnel felengedjük, és 5-7 percig főzzük, megsózzuk, megborsozzuk. Utána teljesen kihűtjük.
4. A mártáshoz a levest a fokhagymával erős lángon 20 percig forraljuk, amíg néhány evőkanálnyira be nem sűrűsödött. A tűzről lehúzva a rozmaring leveleit belerakjuk, és turmixoljuk. A tejszínt belekeverve 35-40 perc alatt mártássá besűrítjük, megsózzuk, megborsozzuk. Akkor jó, ha a mártás a belemártott kanalat bevonja.
5. A tésztából 4 cm-es pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk. A felére 1-1 halom tölteléket rakunk, az üres szélét tojással megkenjük, és 1-1 üres tésztalapot ráborítva a szélét összenyomkodjuk. Sütőpapírra egymás mellé fektetve jégbe hűtjük.
6. A raviolit egy kevés sóval, olajjal ízesített vízben 2-3 percig főzzük, leszűrjük, és a mártással leöntve, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Csirkealaplé

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.