Vidéki rebarbarapite



Elkészítés:
1. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a porcukrot. Ujjheggyel morzsoljuk bele a vajat, és gyors ujjmozdulatokkal dolgozzuk morzsásra a tésztát. Adjuk hozza a tojássárgáját és 1 evőkanál vizet. Lapos késsel gyúrjuk össze, ha kell, adjunk még hozzá vizet. Borítsuk vékonyan lisztezett deszkára, formáljuk cipóvá, és becsomagolva tegyük 15 percre a hűtőbe. A sütőt melegítsük elő 190 °C-ra (gáz 5. fokozat). A tésztait nagyjából 35 cm átmérőjű körré nyújtjuk, és egy 20 cm átmérőjű, kivajazott, kerek, kapcsos tortaformába csúsztatjuk. A felesleges tésztát hagyjuk kilógni a formából. Amíg a tölteléket készítjük, a tésztát tegyük vissza a hűtőbe.
2. A töltelékhez egy lábosban keverjük el a cukrot a vízzel, és melegítsük 4-5 percig, amíg a cukor teljesen feloldódik, és szirupos lesz. Adjuk hozzá a darabolt rebarbarát és almát, a citromhéjat és a gyömbért. Lefedve 5 percig pároljuk, amíg a rebarbara kissé megpuhul.
3. A rebarbarát szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. Kanalazzuk a tésztára, szórjuk meg cukorral és fahéjjal. A tészta lelógó részét hajtsuk a töltelékre, és süssük 40 percig, amíg aranybarna lesz. Szórjuk meg porcukorral. Különösen finom fagylalttal vagy vaníliasodóval.
Vaníliasodó
1. A tojások sárgáját tegyük egy tálba, adjuk hozzá a kristálycukrot, és kézi habverővel keverjük fehéredésig, míg a keverék szalagszerűen folyik le a habverőről, és egy pár pillanatig megtartja a formáját.
2. Öntsük a tejet egy vastagfalú lábosba, és melegítsük forrásig - ekkor a lábos szélénél gyöngyözni kezd a tej, és tegyük bele a vaníliarudat. Vegyük le a tűzhelyről, és attól függően, hogy milyen erős ízhatást akarunk elérni, hagyjuk a vaníliarudat a tejben 5-30 percig.
3. Mielőtt visszatennénk a lábost a tűzhelyre, távolítsuk el a vaníliarudat. Öntsük bele a tojáskeveréket, majd kézi habverővel alaposan keverjük el a sodót. A sodó akkor készül el, amikor megtapad a fakanálon, és ha vonalat húzunk bele, kis ideig megőrzi a formát. Amikor elkészült, egy szitán át gyorsan öntsük egy tálba, vagy a lábost tegyük jéghideg vízbe, hogy megálljon a főzési folyamat.
4. Hűtéshez a sodót fedjük le egy darab sütőpapírral vagy folpackkal, így elkerülhető a bőrösödés. Ha melegen akarjuk tartani, tegyük egy lábos forró víz fölé.