Profiterol



Elkészítés:
1. A sütőt 210 °C-ra (gáz 6-7. fokozat) melegítsük elő. A vajat egy nagy, vastag aljú lábosba tesszük, hozzáöntünk 1,75 dl vizet, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett felforraljuk. Levesszük a tűzről, és gyorsan belekeverjük a kétszer átszitált lisztet (1. kép). Visszatesszük a tűzre, és addig kevergetjük, amíg a tészta összeáll, és elválik az edény falától (2. kép). Hagyjuk kicsit kihűlni.
2. Tegyük át egy tálba, és keverjük tovább, hogy kihűljön. Apránként keverjük hozzá a felvert tojást, egyszerre mindig csak 3 teáskanálnyit. Jó alaposan keverjük ki (3. kép), amíg a tojás elfogy, és a tészta fényes lesz, és annyira sűrű, hogy megáll benne a fakanál (4. kép). (Ha folyós, akkor túl gyorsan kevertük bele a tojást. Keverjük még pár percig, amíg besűrűsödik.) A tésztából kanállal tegyünk kis halmokat 2 sütőlemezre, kellő távolságra, mert nőni fognak. Egy púpozott teáskanálnyi tésztából lesz egy kis fánk. A tepsit spricceljük meg vízzel, ettől sütés közben gőz képződik, így a fánkok jobban felemelkednek. Süssük 20-30 percig, amíg a tészta halványbarna lesz, és üregesen szól, ha megütögetjük az alját. Amikor kész, vegyük ki, és mindegyik fánk aljába fúrjunk egy kis lyukat. Tegyük vissza a fánkokat a sütőbe további 5 percre, hogy szikkadjanak. Sütőrácson hagyjuk őket hűlni.
3. A töltelékhez forraljuk fel a tejet egy kis lábosban. Tegyük félre, majd egy tálban gyorsan keverjük habosra a tojássárgáját a cukorral. Keverjük bele a lisztet. A meleg tejet folytonos kevergetés mellett öntsük a tojásos keverékre. A lábost mossuk el, öntsük vissza a tejes keveréket, forraljuk fel, közben kézi habverővel állandóan kevergessük, és kevergetve 2 percig forraljuk. Öntsük egy tálba. Keverjük bele a vaníliaeszenciát. Folpackkal fedjük le, hogy ne legyen bőrös a teteje, majd tegyük hűtőszekrénybe, amíg lehűl.
4. A tölteléket habzsákból a fánkok alján lévő lyukon át nyomjuk a fánkok belsejébe. Olvasszuk fel a csokoládét, adjunk hozzá kevéske olajat, keverjük simára, és mártsuk bele a fánkok tetejét.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |