Profiterol

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Profiterol
Adag: 6-8 főre (32 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 teáskanál olaj
A tésztához:
3 db kissé felvert tojás
1 ¾ dl víz
9 dkg átszitált finomliszt
5 dkg sótlan vaj
A töltelékhez:
3 ¾ dl tej
1 teáskanál vaníliaesszencia
3 evőkanál finomliszt

Elkészítés:

1. A sütőt 210 °C-ra (gáz 6-7. fokozat) melegítsük elő. A vajat egy nagy, vastag aljú lábosba tesszük, hozzáöntünk 1,75 dl vizet, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett felforraljuk. Levesszük a tűzről, és gyorsan belekeverjük a kétszer átszitált lisztet (1. kép). Visszatesszük a tűzre, és addig kevergetjük, amíg a tészta összeáll, és elválik az edény falától (2. kép). Hagyjuk kicsit kihűlni.

2. Tegyük át egy tálba, és keverjük tovább, hogy kihűljön. Apránként keverjük hozzá a felvert tojást, egyszerre mindig csak 3 teáskanálnyit. Jó alaposan keverjük ki (3. kép), amíg a tojás elfogy, és a tészta fényes lesz, és annyira sűrű, hogy megáll benne a fakanál (4. kép). (Ha folyós, akkor túl gyorsan kevertük bele a tojást. Keverjük még pár percig, amíg besűrűsödik.) A tésztából kanállal tegyünk kis halmokat 2 sütőlemezre, kellő távolságra, mert nőni fognak. Egy púpozott teáskanálnyi tésztából lesz egy kis fánk. A tepsit spricceljük meg vízzel, ettől sütés közben gőz képződik, így a fánkok jobban felemelkednek. Süssük 20-30 percig, amíg a tészta halványbarna lesz, és üregesen szól, ha megütögetjük az alját. Amikor kész, vegyük ki, és mindegyik fánk aljába fúrjunk egy kis lyukat. Tegyük vissza a fánkokat a sütőbe további 5 percre, hogy szikkadjanak. Sütőrácson hagyjuk őket hűlni.

3. A töltelékhez forraljuk fel a tejet egy kis lábosban. Tegyük félre, majd egy tálban gyorsan keverjük habosra a tojássárgáját a cukorral. Keverjük bele a lisztet. A meleg tejet folytonos kevergetés mellett öntsük a tojásos keverékre. A lábost mossuk el, öntsük vissza a tejes keveréket, forraljuk fel, közben kézi habverővel állandóan kevergessük, és kevergetve 2 percig forraljuk. Öntsük egy tálba. Keverjük bele a vaníliaeszenciát. Folpackkal fedjük le, hogy ne legyen bőrös a teteje, majd tegyük hűtőszekrénybe, amíg lehűl.

4. A tölteléket habzsákból a fánkok alján lévő lyukon át nyomjuk a fánkok belsejébe. Olvasszuk fel a csokoládét, adjunk hozzá kevéske olajat, keverjük simára, és mártsuk bele a fánkok tetejét.

Profiterol Profiterol Profiterol Profiterol
Ez a francia eredetű égetett tészta a 16. századból származik. Nevében a kicsinyítő képzővel ellátott francia „profit” szó rejlik, jelentése eredetileg: „kis figyelmesség, apró ajándék".
Profiterol
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1922 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Profiterol
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
pinterest