Croquembouche

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: több mint 2 óra tapasztalatot kíván átlagos ár
Croquembouche
Adag: 3 tepsi (10-12 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
100 dkg kristálycukor
10 dkg sótlan vaj
3 ¾ dl víz
6 db felvert tojás
18 és fél dkg átszitált finomliszt
A töltelékhez:
3 ¾ dl tejszín
3 ¾ dl tej
2 és fél dl víz
2 evőkanál finomliszt

Elkészítés:

1. A sütőt 210 °C-ra (gáz 6-7. fokozat) melegítsük elő. A vajat a vízzel egy vastag aljú lábosban lassú tűzön kevergetjük, amíg a vaj felolvad, és a keverék forrni kezd. Levesszük a tűzről, és gyorsan belekeverjük a kétszer átszitált lisztet. Visszatesszük a tűzre, és addig kevergetjük, amíg sima és sűrű lesz, elválik az edény oldalától. Félretesszük hűlni.

2. Keverjük tovább, hogy teljesen kihűljön. Apránként keverjük hozzá a tojást, egyszerre mindig csak 3 teáskanálnyit. Jó alaposan keverjük ki, amíg a tojás elfogy, a tészta fényes lesz, és annyira sűrű, hogy megáll benne a fakanál. (Ha folyós, akkor túl gyorsan kevertük hozzá a tojást. Keverjük még pár percig, amíg besűrűsödik.) 3 sütőlemezt spricceljük be vízzel, ez sütés közben gőzt ereszt, ami segít, hogy a fánkok még levegősebbek legyenek. A keveréket kanállal halmozzuk a tepsikre, hagyjunk elég helyet, hogy sülés közben a fánkoknak legyen helyük nőni. Nyolc nagy fánkra lesz szükség (1 evőkanálnyi keverék egy fánk lesz). A többi fánk méretét fokozatosan csökkentsük. Egy kis fánkhoz körülbelül 1 teáskanálnyi tészta kell. Süssük a fánkokat 20-30 percig, amíg megbarnulnak, és üresen konganak, ha az aljukat megkopogtatjuk. A sütőt kapcsoljuk ki, a tésztát hagyjuk bent szikkadni. (Lehet, hogy csak 2 menetben tudjuk kisütni a tésztát.)

3. A töltelékhez a tejet és a vaníliarudat egy lábosba tesszük. Lassan melegítsük, amíg a tej majdnem forrni kezd. Vegyük le a tűzről, és kicsit hagyjuk hűlni. A tojássárgáját, a cukrot és a lisztet sűrűre és habosra keverjük. Fokozatosan belekeverjük a meleg tejet. Közepes lángon addig keverjük, amíg a vaníliakrém rotyogni kezd és besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a likőrt. Vegyük ki a vaníliarudat. Fedjük le a krémet, hogy ne legyen bőrös, és hagyjuk teljesen kihűlni.

4. A tejszínt verjük kemény habbá, és forgassuk a krémbe. Tegyük vékony csövű habzsákba (1 cm-nél kisebb). A fánkok aljába fúrjunk lyukat, és töltsük meg őket a krémmel.

5. Egy lábosban keverjünk el 50 dkg cukrot a vízzel. Lassú tűzön kevergessük, de ne forraljuk, amíg a cukor feloldódik. Ekkor felforraljuk, és aranybarnára főzzük. Levesszük a tűzről, és hideg vizes lábosba állítjuk.

6. Az összeállítást a nagy fánkokkal kezdjük. A fánkok alját karamellbe mártjuk, hogy az aljukat teljesen bevonja. Nagy körbe állítjuk a süteményeket, a szélek érjenek össze. Középre nem kerül semmi. Építsünk gúlát, a tetejéhez közeledve egyre kisebb fokokat tegyünk, a karamellel ragasszuk őket össze.

7. A többi cukorból is főzzünk karamellt, és mártsunk bele két villát. A villák hátát dörzsöljük össze, majd finoman húzzuk szét. A lelógó karamellszálakkal díszítsük a croquembouche-t.

A név szó szerinti jelentése: "ropog a szánkban" (ejtése kb. krokambus). Hagyományos francia édesség, égetett tésztából készül, amelyet tejszínnel vagy cukrászkrémmel töltenek meg, majd gúlába halmozzák. A gúlát rozsdamentes acél formára halmozzák, a falatkákat karamellel ragasztják össze. Az elkészült desszertet leveszik a formáról. Van, amikor nugátlapra helyezik, és a díszítése is változhat. Rendszerint nagy ünnepekkor szolgálják fel, esküvőkön vagy első áldozáskor.
Croquembouche
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 10729 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Croquembouche
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
tippek, fortélyok