Meggyes-túrós rétes



Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra (gáz 4. fokozat). Egy tálban elkeverjük a ricottát, a narancshéjat, a cukrot, a friss morzsát és a mandulát. Adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük simára. A meggyet lecsepegtetjük, a lé felét félretesszük. Egy kis lábosban a meggy félretett levét elkeverjük a kukoricaliszttel. Állandó kevergetés mellett felforraljuk, és sűrűre főzzük.
2. Rétegesen lerakjuk a réteslapokat: a lapokat mindig megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával A második lapot az első lap felére helyezzük, hogy nagy téglalapot kapjunk. Váltogatjuk a rétegeket, mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk zsemlemorzsával.
3. A ricottás keveréket vastagon a tészta hosszanti oldalára halmozzuk. A tetejére szórjuk a meggyet, és megkenjük a sziruppal. Feltekerjük a rétest, közben a szélét, majd a rúd végét is behajtogatjuk. Vajjal vagy olajjal kikent tepsire tesszük, és 35-40 percig sütjük, amíg a tészta aranybarmára pirul. Tejszínnel kínálhatjuk.
Rétestészta
A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.
A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.
A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.