Meggyes-túrós rétes

Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Meggyes-túrós rétes
Adag: 10 tepsi (80 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 levél rétestészta
400 dkg magozott meggybefőtt
500 dkg ricotta
20 evőkanál száraz zsemlemorzsa
60 dkg olvasztott, sótlan vaj
20 teáskanál kukoricaliszt
20 db tojás
20 evőkanál darált mandula
40 dkg friss zsemlemorzsa
2 teáskanál reszelt narancshéj
vagy
2 teáskanál reszelt citromhéj
A díszítéshez:
ízlés szerint porcukor
A tepsihez:
igény szerint zsiradék

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra (gáz 4. fokozat). Egy tálban elkeverjük a ricottát, a narancshéjat, a cukrot, a friss morzsát és a mandulát. Adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük simára. A meggyet lecsepegtetjük, a lé felét félretesszük. Egy kis lábosban a meggy félretett levét elkeverjük a kukoricaliszttel. Állandó kevergetés mellett felforraljuk, és sűrűre főzzük.

2. Rétegesen lerakjuk a réteslapokat: a lapokat mindig megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával A második lapot az első lap felére helyezzük, hogy nagy téglalapot kapjunk. Váltogatjuk a rétegeket, mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk zsemlemorzsával.

3. A ricottás keveréket vastagon a tészta hosszanti oldalára halmozzuk. A tetejére szórjuk a meggyet, és megkenjük a sziruppal. Feltekerjük a rétest, közben a szélét, majd a rúd végét is behajtogatjuk. Vajjal vagy olajjal kikent tepsire tesszük, és 35-40 percig sütjük, amíg a tészta aranybarmára pirul. Tejszínnel kínálhatjuk.

Hasonlóan készítjük az almás rétest is, de a töltelékéhez a cukros-fahéjas vízben megfőzött almához mazsolát keverünk, ezzel töltjük meg a tésztát, feltekerjük a rétest, és megsütjük.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Meggyes-túrós rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1942 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Meggyes-túrós rétes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
pinterest