Baklava

Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg finomra aprított mandula
45 dkg finomra aprított dió
16 db réteslap
vagy
16 levél fillotészta
1 ⅔ dl víz
1 evőkanál olívaolaj
6 dkg olvasztott, sótlan vaj
1 evőkanál kristálycukor
½ teáskanál őrölt fahéj
A sziruphoz:
3 teáskanál citromlé

Elkészítés:

1. A sziruphoz egy kis lábosban a cukrot és a citromlét keverjük el a vízben. Lassú tűzön állandó kevergetés mellett főzzük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Forraljuk fel, majd kis lángon, kevergetés nélkül főzzük 10 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni.

2. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) melegítsük elő. Egy 18 x 23 cm-es tűzálló tál alját és oldalát vékonyan kenjük meg olvasztott vajjal vagy olajjal. Egy tálban alaposan vegyítsük el a diót, a mandulát, a fűszereket és a cukrot, majd osszuk 3 részre. Az olívaolajat keverjük el az olvasztott vajban. Egy tésztalapot terítsünk a munkalapra. A felét kenjük meg az olajos vajjal, majd széltében hajtsuk félbe. A szélét igazítsuk meg, hogy beférjen a tálba. Tegyük az előkészített tálba. Ismételjük meg másik 3 tésztalappal.

3. Az egyik adag diós-mandulás keveréket szórjunk a tésztára. Hajtogassunk a tetejére újabb 4 vajjal megkent tésztalapot. A második tésztaadagot is szórjuk meg a diós-mandulás keverékkel. Folytassuk a rétegezést, a tetejére tészta kerüljön. A szélét óvatosan igazítsuk ki.

4. A tészta tetejét kenjük meg a maradék olajos-vajas keverékkel. A tésztát hosszában, óvatosan vágjuk 4 részre (az alapot ne vágjuk át!). Süssük 30 percig, amíg a tészta aranybarmára pirul, és ropogós lesz. A kihűlt szirupot öntsük a meleg baklavára. Amikor teljesen kihűlt, szeleteljük fel kockákra vagy rombuszokra.

Sokkal egyszerűbb a dolgunk, ha kész házi réteslapot vásárolunk, s azt töltjük meg.
A boltban vásárolt réteslapot enyhén megnedvesített konyharuhába téve, 20-30 percig pihentessük. A megmaradt réteslapokat gyorsan csomagoljuk be légmentesen és tegyük hűtőszekrénybe. A maradék réteslapokat mielőbb használjuk fel!

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1635 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
cikkek