Körte tésztában

Adag: 1 tepsi (4 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg hideg, darabolt vaj
25 dkg finomliszt
4 db körte
1 db kissé felvert tojás
¾ dl citromlé
8 és fél dkg porcukor
2 rúd fahéj

Elkészítés:

1. Egy nagy lábosban lassú tűzön keverjük el a cukrot 1,5 liter vízben, amíg a cukor teljesen feloldódik. Adjuk hozzá a fahéjat és a szegfűszeget. Forraljuk fel.

2. Hámozzuk meg a körtéket, de a szárukat hagyjuk rajtuk. Tegyük a körtéket a vízbe, fedjük le, és pároljuk körülbelül 10 percig, amíg megpuhulnak. Ezt egy hegyes késsel ellenőrizhetjük. Vegyük ki körtéket, alaposan csepegtessük le őket, és hagyjuk teljesen kihűlni. Dinnyekanállal vágjuk ki körték magházát - a száraikat hagyjuk meg.

3. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, dolgozzuk bele a vajat, hogy morzsás tésztát kapjunk. Keverjük hozzá a porcukrot. Adjuk hozzá majdnem az összes citromlét, és lapos késsel alaposan gyúrjuk össze a tésztát, ha kell, adjunk hozzá még citromlét. Borítsuk vékonyan lisztezett deszkára, és formáljuk cipóvá. 20 percre tegyük hűtőbe.

4. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra (gáz 4. fokozat). Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Egy részt 23 cm átmérőjű körlappá nyújtunk. A körtét a tésztalap közepére helyezzük. A tésztából széles szárú keresztet vágunk, a felesleges darabokat félretesszük. A kereszt szárait egyenként, óvatosan a körtére borítjuk, gondosan a gyümölcsre nyomkodjuk, hogy sehol ne maradjon szabadon (de egyszerre csak az egyik oldalt nyomkodjuk a körtére - 1. kép). Ugyanígy csomagoljuk be a többi körtét is.

5. A tésztamaradékból leveleket vágunk ki. A körtéket tetőtől talpig bekenjük a felvert tojással, és rájuk ragasztjuk a leveleket (2. kép). A leveleket is megkenjük tojással. A körtéket a tepsire helyezzük, és 30 percig sütjük, amíg a tészta aranybarnára pirul. Melegen, vaníliakrémmel vagy fagylalttal kínáljuk.

Körte tésztában Körte tésztában

Vaníliasodó

Kép nélkül
3.75 dl tej
2 evőkanál kristálycukor

1. A tojások sárgáját tegyük egy tálba, adjuk hozzá a kristálycukrot, és kézi habverővel keverjük fehéredésig, míg a keverék szalagszerűen folyik le a habverőről, és egy pár pillanatig megtartja a formáját.

2. Öntsük a tejet egy vastagfalú lábosba, és melegítsük forrásig - ekkor a lábos szélénél gyöngyözni kezd a tej, és tegyük bele a vaníliarudat. Vegyük le a tűzhelyről, és attól függően, hogy milyen erős ízhatást akarunk elérni, hagyjuk a vaníliarudat a tejben 5-30 percig.

3. Mielőtt visszatennénk a lábost a tűzhelyre, távolítsuk el a vaníliarudat. Öntsük bele a tojáskeveréket, majd kézi habverővel alaposan keverjük el a sodót. A sodó akkor készül el, amikor megtapad a fakanálon, és ha vonalat húzunk bele, kis ideig megőrzi a formát. Amikor elkészült, egy szitán át gyorsan öntsük egy tálba, vagy a lábost tegyük jéghideg vízbe, hogy megálljon a főzési folyamat.

4. Hűtéshez a sodót fedjük le egy darab sütőpapírral vagy folpackkal, így elkerülhető a bőrösödés. Ha melegen akarjuk tartani, tegyük egy lábos forró víz fölé.

Körte tésztában
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1610 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Körte tésztában
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
recept beküldése