Körte tésztában



Elkészítés:
1. Egy nagy lábosban lassú tűzön keverjük el a cukrot 1,5 liter vízben, amíg a cukor teljesen feloldódik. Adjuk hozzá a fahéjat és a szegfűszeget. Forraljuk fel.
2. Hámozzuk meg a körtéket, de a szárukat hagyjuk rajtuk. Tegyük a körtéket a vízbe, fedjük le, és pároljuk körülbelül 10 percig, amíg megpuhulnak. Ezt egy hegyes késsel ellenőrizhetjük. Vegyük ki körtéket, alaposan csepegtessük le őket, és hagyjuk teljesen kihűlni. Dinnyekanállal vágjuk ki körték magházát - a száraikat hagyjuk meg.
3. A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, dolgozzuk bele a vajat, hogy morzsás tésztát kapjunk. Keverjük hozzá a porcukrot. Adjuk hozzá majdnem az összes citromlét, és lapos késsel alaposan gyúrjuk össze a tésztát, ha kell, adjunk hozzá még citromlét. Borítsuk vékonyan lisztezett deszkára, és formáljuk cipóvá. 20 percre tegyük hűtőbe.
4. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra (gáz 4. fokozat). Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk. Egy részt 23 cm átmérőjű körlappá nyújtunk. A körtét a tésztalap közepére helyezzük. A tésztából széles szárú keresztet vágunk, a felesleges darabokat félretesszük. A kereszt szárait egyenként, óvatosan a körtére borítjuk, gondosan a gyümölcsre nyomkodjuk, hogy sehol ne maradjon szabadon (de egyszerre csak az egyik oldalt nyomkodjuk a körtére - 1. kép). Ugyanígy csomagoljuk be a többi körtét is.
5. A tésztamaradékból leveleket vágunk ki. A körtéket tetőtől talpig bekenjük a felvert tojással, és rájuk ragasztjuk a leveleket (2. kép). A leveleket is megkenjük tojással. A körtéket a tepsire helyezzük, és 30 percig sütjük, amíg a tészta aranybarnára pirul. Melegen, vaníliakrémmel vagy fagylalttal kínáljuk.
![]() |
![]() |
Vaníliasodó
1. A tojások sárgáját tegyük egy tálba, adjuk hozzá a kristálycukrot, és kézi habverővel keverjük fehéredésig, míg a keverék szalagszerűen folyik le a habverőről, és egy pár pillanatig megtartja a formáját.
2. Öntsük a tejet egy vastagfalú lábosba, és melegítsük forrásig - ekkor a lábos szélénél gyöngyözni kezd a tej, és tegyük bele a vaníliarudat. Vegyük le a tűzhelyről, és attól függően, hogy milyen erős ízhatást akarunk elérni, hagyjuk a vaníliarudat a tejben 5-30 percig.
3. Mielőtt visszatennénk a lábost a tűzhelyre, távolítsuk el a vaníliarudat. Öntsük bele a tojáskeveréket, majd kézi habverővel alaposan keverjük el a sodót. A sodó akkor készül el, amikor megtapad a fakanálon, és ha vonalat húzunk bele, kis ideig megőrzi a formát. Amikor elkészült, egy szitán át gyorsan öntsük egy tálba, vagy a lábost tegyük jéghideg vízbe, hogy megálljon a főzési folyamat.
4. Hűtéshez a sodót fedjük le egy darab sütőpapírral vagy folpackkal, így elkerülhető a bőrösödés. Ha melegen akarjuk tartani, tegyük egy lábos forró víz fölé.