Sáfrányos metélt szárított paradicsommal és fejtett babbal

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Sáfrányos metélt szárított paradicsommal és fejtett babbal
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg apró szemű paradicsom
40 dkg mélyhűtött fejtett bab
vagy
40 dkg friss fejtett bab
2 ág kakukkfű
4 evőkanál olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
6 dkg reszelt parmezán sajt
6 dkg krémsajt
vagy
6 dkg ricotta
vagy
kevés
kevés olaj
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors
A tésztához:
késhegynyi sáfrány
3 db simára kevert tojás
2 evőkanál olívaolaj
másfél evőkanál forró víz
30 dkg finomliszt
1 kiskanál

Elkészítés:

1. A sütőt 150 °C-ra (gáz 2. fokozat) bemelegítjük.

2. A sáfrányt 15 percre 1,5 evőkanál forró vízbe áztatjuk. Utána a tojásokkal simára keverjük, és előírt módon tésztát készítünk. Négy cipóba osztjuk, majd géppel vagy kézzel jó vékonyra kinyújtjuk, és 6 mm széles hosszúmetéltre vágjuk.

3. A paradicsomot megmossuk, felszeleteljük, és tepsire fektetjük. Kakukkfűlevelekkel és egy kevés sóval megszórjuk, és másfél óráig sütjük. Utána kihűtjük.

4. A babot forró, sós vízbe rakjuk, és jó puhára megfőzzük. Leszűrjük, megszikkasztjuk, és kihűlni hagyjuk. Ha a héja leválna, lemorzsoljuk róla.

5. A tésztát sóval és egy kevés olajjal ízesített vízben nem túl puhára főzzük és leszűrjük. Akkor jó, ha a tészta kissé ropogós, ahogy az olaszok mondják: al dente marad.

6. A fokhagymát az olívaolaj felén megfonnyasztjuk. A sajtot a zöldséglevessel vagy a csirkehúslevessel turmixoljuk (mindkettőt készíthetjük kockából is). A fokhagymát hozzáadjuk, és az egészet újra megmelegítjük. Az olaj maradékát, a paradicsom felét, a babot és a sajtot a tésztával összekeverjük, és megsózzuk, megborsozzuk. A maradék paradicsomot ráterítve tálaljuk.

A megadott mennyiség előételnek felel meg, ha ezt megkétszerezzük kiváló főfogást kapunk.
A szép sárga tészta a paradicsommal és a zöld fejtett babbal nemcsak finom, hanem nagyon mutatós is. Reszelt parmezánjellegű sajttal vagy ricotta sajttal gazdagíthatjuk, esetleg egy kevés húslevessel is hígíthatjuk.

Csirkehúsleves

Csirkehúsleves
1 db tisztított csirke
4 szem bors
2 db félbevágott sárgarépa
4 liter hideg víz
ízlés szerint

A kb. 2 kg-os csirkét tegyük nagy lábosba a zellerrel, a sárgarépával a hagymával és a szemesborssal együtt. Öntsünk hozzá annyi vizet, amennyi ellepi, és alacsony tűzön, lassan forraljuk 3 órán keresztül. Szűrjük le, a zöldségeket vegyük ki belőle. A csirkét forrón, vagy melegen tálaljuk valamilyen mártással. A zsír teljes, vagy részleges eltávolításához hagyjuk a levest kihűlni, és tegyük hűtőszekrénybe körülbelül 2 órára. A zsír meg fog szilárdulni a tetején, így könnyedén leszedhetjük. Körülbelül 3 liter levest kapunk.

Zöldségleves

Kép nélkül
4 db kockára vágott paradicsom
2 db karikára vágott sárgarépa
2 szál karikára vágott póréhagyma
4 liter hideg víz
1 levél babérlevél
8 szem fekete bors
2 fej félbevágott vöröshagyma
2 szál csíkokra vágott zeller
6 szál apróra vágott petrezselyemzöld
6 dkg vaj vagy
ízlés szerint

Az olajat (vagy vajat) nagy, mély lábosban melegítsük meg, pároljuk a hagymát,a sárgarépát,a póréhagymát, a zellert, a paradicsomot, a petrezselymet, a szemes borsot, a babérlevelet és a szegfűszeget 8-10 percig alacsony tűzön. Öntsük hozzá a vizet, fűszerezzük kevés sóval, és alacsony fokozaton, lassan forraljuk egy órán keresztül, miközben a keletkező habot szedjük le róla. Ha elkészült szűrjük le. A zöldségeket turmixgéppel pürésíthetjük, és ily módon vagy az átszűrt levét tápláló levesként tálalhatjuk.

Sáfrányos metélt szárított paradicsommal és fejtett babbal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1956 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Főtt tészták Főtt tészták
(Vince Kiadó, 1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti mellett a töltött tortellini, ravioli vagy az óriás kagylótészta egyszerűbb és különlegesebb változatait ajánlja, de... bővebben...
Sáfrányos metélt szárított paradicsommal és fejtett babbal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Főtt tészták Főtt tészták
(Vince Kiadó, 1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti mellett a töltött tortellini, ravioli vagy az óriás kagylótészta egyszerűbb és különlegesebb változatait ajánlja, de... bővebben...
tippek, fortélyok