Tavaszi tészta

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Tavaszi tészta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 szál darabolt sárgarépa
12 szál darabolt újhagyma
12 szem gyöngyhagyma
12 szál darabolt spárga
10 dkg zsenge zöldbab
50 dkg spagetti
20 dl víz
2 evőkanál fehérbabkonzerv
3 dkg vaj
5 dkg reszelt parmezán sajt
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
kevés olaj
néhány finomra vágott mentalevél
A tetejére:
igény szerint reszelt sajt

Elkészítés:

1. A zöldséglevest felforraljuk, és az 5 cm-es darabokra vágott zöldségfélét addig főzzük benne, amíg meg nem puhult, de azért kissé ropogós maradjon. (Erre mondják az olaszok, hogy "al dente" legyen.) Szűrőkanállal kiszedjük, hideg vízzel leöblítjük és félretesszük. A levest melegen tartjuk.

2. A spagettit a sóval, evőkanálnyi olajjal ízesített vízben megfőzzük. Utána leszűrjük, és melegen tartjuk.

3. A tojássárgákat 2,5 evőkanálnyi levessel simára keverjük, és a tejszínt, a vajat meg a sajtot hozzáadjuk. Gőzfürdőben kevergetve besűrítjük, majd még 2 dl húslevessel felengedjük. Akkor jó, ha a mártás könnyű, habos, de folyékony, így a zöldségeket kellőképpen gazdagítja. A leszűrt zöldséget belekeverjük és megforrósítjuk.

4. A spagettit a mártásba forgatjuk, és petrezselyemmel, mentával ízesítjük. Ha kell, utánasózzuk, megborsozzuk. Sajttal megszórva mélytányérban kínáljuk.

Alaplé hiányában leveskockával is készíthetjük.
A tavaszi tésztát készen vett spagettiből készítjük, de otthon, magunk is gyúrhatjuk.
Üde íze van a tavaszi tésztának, ha friss zöldséggel készítjük, petrezselyemmel, mentával fűszerezzük.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Tavaszi tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2392 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Főtt tészták Főtt tészták
(Vince Kiadó, 1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti mellett a töltött tortellini, ravioli vagy az óriás kagylótészta egyszerűbb és különlegesebb változatait ajánlja, de... bővebben...
Tavaszi tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Főtt tészták Főtt tészták
(Vince Kiadó, 1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti mellett a töltött tortellini, ravioli vagy az óriás kagylótészta egyszerűbb és különlegesebb változatait ajánlja, de... bővebben...
bevásárlólista