Laposmetélt kagylóval

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető drága
Laposmetélt kagylóval
Adag: 4-6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg hosszú metélt tészta
200 dkg vénuszkagyló
4 dl tejszín
2 evőkanál liszt
7 és fél dl fehérbor
10 dkg szeletelt sampinyon gomba
8 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 ág friss kakukkfű
1 nagyobb fej apróra vágott vöröshagyma
10 dkg vaj
1 nagyobb szál vékonyra szeletelt zeleri
vagy
3 szál vékonyra szeletelt zellerszár
ízlés szerint őrölt bors
kevés olaj
ízlés szerint
A tálaláshoz:
1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. A kagylót megmossuk, és friss vízben 60 percig áztatjuk, a vizet közben többször váltjuk. Közben a hagymát 8 dkg vajon megpároljuk, de nem pirítjuk meg. A zellerszárat, kakukkfüvet, babérlevelet, petrezselymet, fokhagymát és gombát hozzáadjuk, borral felengedjük, és 5 percig főzzük. A leszűrt kagylót belerakva 5-8 percig (ha nagyobbak, 12-20 percig) lefedve főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük. Amelyik kagyló nem nyílt ki, azt kidobjuk. A kagylók felét a héjából kiszedjük, szűrőkanálba rakva leöblítjük, lecsepegtetjük és összevagdaljuk, a másik felét a héjában hagyjuk. A visszamaradt levét fedő nélkül 10 perc alatt 4 dl-re besűrítjük.

2. A hosszú laposmetéltet sóval, evőkanálnyi olajjal ízesített vízben a csomagon feltüntetett előírás szerint puhára főzzük. Utána leszűrjük, és egy kevés olajba forgatjuk.

3. A lisztet a maradék 2 dkg vajon éppen csak megpezsegtetjük, és a tűzről lehúzva a kagyló levével apránként felengedjük. Kevergetve 5 percig forraljuk, végül a tejszínnel gazdagítjuk. Még 5 percig a tűzön hagyjuk. Az összevagdalt kagylót meg petrezselymet beleforgatjuk, megsózzuk, megborsozzuk. A tálat a főtt tésztával alapozzuk, és a kagylós mártást meg a többi, héjában maradt kagylót ráterítjük.

A kétféle laposmetélt közül ehhez a recepthez a hosszút válasszuk. Különösen az ún. durumtészta jó hozzá.
A fehérboros, petrezselymes mártással és a kagylóval különlegesen finom étel.
Laposmetélt kagylóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1859 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Főtt tészták Főtt tészták
(Vince Kiadó, 1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti mellett a töltött tortellini, ravioli vagy az óriás kagylótészta egyszerűbb és különlegesebb változatait ajánlja, de... bővebben...
Laposmetélt kagylóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Főtt tészták Főtt tészták
(Vince Kiadó, 1999)

Az olasz tészták nem véletlenül oly népszerű világába kalauzol el a könyv. A makaróni vagy a spagetti mellett a töltött tortellini, ravioli vagy az óriás kagylótészta egyszerűbb és különlegesebb változatait ajánlja, de... bővebben...
pinterest