Zöldséges-zöldfűszeres metélt



Elkészítés:
1. Egy edényben felhevítjük a vajat és az olajat. Beletesszük a hagymát, a chilit, a zellert és a sárgarépát; közepes lángon 5 percig pirítjuk. A paradicsomot vékony szeletekre vágjuk, a magját kikaparjuk. Az előbbiekhez adjuk a fűszerkeveréket, a sűrített paradicsomot, a paradicsomot, a bort, a babérlevelet és az alaplét; felforraljuk. Kis lángon, néha megkeverve 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, jól összekeverjük.
2. A tésztát bő, forró vízben rugalmasra főzzük; lecsepegtetjük. Elkeverjük a mártással, és tálaljuk.
Zöldségalaplé

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.
2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.