Csirke erőleves

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Csirke erőleves
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
125 dkg csirkecomb
25 dkg sovány darált marhahús
20 dl víz
1 kisebb szál durvára vágott póréhagyma
25 dl hideg víz
6 szem bors
1 kiskanál olaj
1 kisebb szál durvára vágott sárgarépa
1 kisebb szál durvára vágott fehérrépa
1 kisebb durvára vágott zeller
1 kisebb fej félbevágott vöröshagyma
2 szem szegfűszeg
1 kiskanál
A tálaláshoz:
½ szál Julienre vágott póréhagyma
1 dkg vaj
½ db Julienre vágott zellergumó
1 kisebb szál Julienre vágott sárgarépa
csipet

Elkészítés:

1. A sütőt 200 °C-ra (gáz 6. fokozat) bemelegítjük. A csirke bőrét lebontjuk és kidobjuk. A húst kicsontozzuk, és megdaráljuk. A darált marhahússal összekeverve jégbe hűtjük. A csirke csontját tepsire fektetve 30-40 perc alatt a sütőben jó barnára sütjük.

2. Egy teflonserpenyőben az olajat megforrósítjuk, a répát, pórét meg zellert kissé megpirítjuk rajta. A hagymát hozzáadva időnként megforgatva addig sütjük, amíg szép barna nem lett.

3. A csontot a répával, póréval, zellerrel, a szegfűszeggel megtűzdelt hagymával és a bouqet garnival fazékba rakjuk, hideg vízzel leöntjük, és megsózzuk, megborsozzuk. A tojásfehérjét a darált hússal meg maradék vízzel fakanállal összedolgozzuk, majd a levesbe keverjük. Közepes lángon kevergetve felforraljuk, majd lefedve takaréklángon 120 percig főzzük. Utána egy szűrőt vékony ruhával kibélelünk, és a levest ezen szűrjük át egy másik fazékba.

4. A tálaláshoz a vékony csíkokra vágott pórét, répát meg zellert a vajon csipetnyi sóval 10-15 percig pároljuk, de azért kissé ropogós maradjon. Szűrőlapáttal négy csészébe szedjük, és a forró levest rámerjük.

Az aprításnak azt a módját, amikor egyformán gyufaszálnyi csíkokra vágjuk a zöldségeket, julienne-nek nevezzük.
Az erőlevest ajánlatos egy nappal korábban megfőzni, másnapig a hűtőszekrényben állni hagyni, és a tetején összegyűlt zsírréteget leszedni. Hűtőszekrény nélkül a levest nem szabad tárolni, mert szobahőmérsékleten könnyen megromolhat!
A csirke erőlevest diétás étrendben, erősítőként is szokták adni, ilyenkor többnyire zöldség nélkül tálalják, és közvetlenül tálalás előtt minden csészébe 1-1 nyers tojássárgáját is ütnek.
Az igazi erőlevest nemcsak csirkéből főzzük, de marhahússal tartalmasabbá is tesszük. Nem túl gyakran, de előfordul, hogy halból is főznek erőlevest.
Nagyon aromatikus és igen testes, meglehetősen száraz fehérbor illik hozzá.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Csirke erőleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3469 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csirke Csirke
(Vince Kiadó, 2007)

Egyszerű, de jól ízesített sült csirkére vágyik? Vagy kíváncsi az angol királynő koronázási lakomájára készített pecsenyére? Ebben a gyönyörű képekkel illusztrált könyvben meleg és hideg csirkehúsos ételek sorát... bővebben...
Csirke erőleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csirke Csirke
(Vince Kiadó, 2007)

Egyszerű, de jól ízesített sült csirkére vágyik? Vagy kíváncsi az angol királynő koronázási lakomájára készített pecsenyére? Ebben a gyönyörű képekkel illusztrált könyvben meleg és hideg csirkehúsos ételek sorát... bővebben...
pinterest