Tavaszi csirke-frikasszé

Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tavaszi csirke-frikasszé
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
180 dkg egész csirke
30 dkg apró fehérrépa
20 dkg tisztított zöldborsó
25 dkg spárga
másfél dl tejföl
2 és fél dl csirkealaplé
3 fej közepes méretű, szeletelt vöröshagyma
4 dkg vaj
3 dkg liszt
30 dkg apró sárgarépa
1 csomó újhagyma
3 csipet
3 csipet kristálycukor
10 dkg csiperkegomba
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A kenéshez:
igény szerint vaj
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A csirkét nyolc darabba vágjuk, és a sóval, borssal megfűszerezett lisztbe forgatjuk. Egy kevés olajat meg a vajat teflonserpenyőben megforrósítjuk, és a csirkét apránként átsütjük rajta, de nem pirítjuk meg. A serpenyőből kivéve félretesszük. A hagymát a visszamaradt olajban megfonnyasztjuk, a maradék liszttel meghintjük, de nem pirítjuk meg, és a borral felengedve addig keverjük, amíg kissé be nem sűrűsödött. Utána a húslevest és a bouquet garnit hozzáadjuk, a húsdarabokat is visszarakjuk, és lefedve 15 percig pároljuk. Ekkor a szárnyakat meg a mellet kiszedjük, a többi húst még 5 percig forraljuk, csak utána vesszük ki.

2. A levet fedő nélkül, erős lángon a felére beforraljuk. A tojássárgáját 1 evőkanál tejszínnel simára keverünk. A többi tejszínt a mártáshoz öntjük, 2 percig forraljuk, majd a tűzről lehúzva a tojásos tejszínt apránként belekeverjük. Ezzel már nem főzzük, csak élénken keverve, nehogy összekapjon, átmelegítjük, és a húsra szűrve melegen tartjuk.

3. A kétféle répát meg az újhagymát sóval, cukorral és a maradék vajjal ízesítjük, és letakarva a mikrohullámú készülékben vagy a sütőben, gőzben puhára pároljuk. Ha a sütőben pároljuk, ajánlatos az edényt meg-megrázni, nehogy a zöldség odakapjon. Utána vékonyan kivajazott forró tálra szedjük a különféle zöldségeket, ügyelve, nehogy összekeveredjenek.

4. A zöldborsót, a spárgát és a gombát lobogva forró sós vízbe rakjuk, és kb. 5 perc alatt puhára, de még azért ropogósra főzzük.

5. A tányérokra 1-1 húsdarabot fektetünk, a mártással leöntjük, és a zöldséggel körülrakva tálaljuk.

A francia eredetű frikasszé elnevezés két szó összetételéből született. A "frire" szó sütést, a "casse" serpenyőt, merítőkanalat jelent.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Bouquet garni

Bouquet garni
1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.

Csirke alapleves

Kép nélkül
75 dkg csirkecsont
40 dl víz
1 csokor bouquet garni
6 szem bors
1 db kockára vágott zeller
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb fej kockára vágott vöröshagyma

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.

3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).

4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.

Tavaszi csirke-frikasszé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5820 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csirke Csirke
(Vince Kiadó, 2007)

Egyszerű, de jól ízesített sült csirkére vágyik? Vagy kíváncsi az angol királynő koronázási lakomájára készített pecsenyére? Ebben a gyönyörű képekkel illusztrált könyvben meleg és hideg csirkehúsos ételek sorát... bővebben...
Tavaszi csirke-frikasszé
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csirke Csirke
(Vince Kiadó, 2007)

Egyszerű, de jól ízesített sült csirkére vágyik? Vagy kíváncsi az angol királynő koronázási lakomájára készített pecsenyére? Ebben a gyönyörű képekkel illusztrált könyvben meleg és hideg csirkehúsos ételek sorát... bővebben...
recepttár