Burgonyagnocchi paradicsommártással

Adag: 4 adag
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg hámozott, kockára vágott burgonya
25 dkg sima, átszitált liszt
2 és fél dkg frissen reszelt parmezán sajt
3 dkg olvasztott vaj
vagy
3 dkg margarin
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt feketebors
A mártáshoz:
100 dkg hámozott, darabolt paradicsom
3 evőkanál finomra vágott, friss bazsalikom
2 gerezd passzírozott fokhagyma
1 és ¼ dl vörösbor
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
ízlés szerint frissen reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

1. A burgonyát 15-20 perc alatt forró vízben puhára főzzük. Alaposan lecsepegtetjük, és simára összetörjük. Tálba tesszük, hagyjuk kissé hűlni. Hozzáadjuk a lisztet, a 2,5 dkg parmezán sajtot, és a vajat, sózzuk, borsozzuk. Egyenes pengéjű késsel, vágó mozdulatokkal simára dolgozzuk a tésztát. Lisztezett felületen még egyszer átgyúrjuk. Ne dolgozzuk túl a tésztát, mert a kész gnocchi kemény lesz.

2. Púpozott evőkanálnyi tésztadarabokat oválisra formálunk. Egy villa hátával csíkokat nyomunk az egyik oldalukra. A gnocchit bő forró vízben adagonként 3-5 perc alatt kifőzzük. Amikor a gnocchi megfőtt, feljön a víz felszínére. Jól lecsepegtetjük, és melegen tartjuk, amíg az összes gnocchi kifő. Előmelegített tányéron, paradicsommártással tálaljuk. Megszórjuk frissen reszelt parmezán sajttal.

3. Egy serpenyőben összekeverjük a paradicsomot, a fokhagymát, a bort meg a bazsalikomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk. Kis lángra tesszük, és néha kevergetve főzzük 15-20 percig, amíg kissé besűrűsödik.

Télen a paradicsomot és paprikát úgy tárolhatjuk sokáig a hűtőben, ha darabonként becsomagoljuk szalvétába, és egy papírdobozba téve tesszük a hűtőszekrénybe. Hetekig eláll.
A megráncosodott burgonyát felfrissíthetjük, ha néhány órán át hideg vízben áztatjuk.
A burgonya főzésekor először forraljuk fel a vizet, sózzuk meg, és csak ezután tegyük bele a burgonyát. Így nem vész kárba sok értékes tápanyag.
Finomabb lesz, ha a burgonyát - a héjában főttet is - erősebben sózott vízben főzzük. Nem tudjuk elsózni, mert a burgonya csak kellő mennyiségű sót vesz fel. A salátához szánt burgonyának, kanálka ecetet vagy citromlevet téve a főzővízébe, jobb tartása lesz.
A paradicsom hámozása, magozása egyszerűen elvégezhető. A paradicsomok héját nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A paradicsomokat forró vízben 10 másodpercig főzzük. Utána kivesszük, és jéghideg vízbe tesszük őket: így kemény marad a húsuk. Ezután könnyen lehúzhatjuk a héjukat. A paradicsomokat félbevágjuk, és teáskanállal óvatosan kikaparjuk a magokat.
Közepesen testes, száraz, kevésbé csersavas vörösbor
Burgonyagnocchi paradicsommártással
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2429 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
Burgonyagnocchi paradicsommártással
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
szólj hozzá, értékelj