Baszk csirke

Elkészítési idő: 105 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Baszk csirke
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
9 dkg nyers, csíkokra vágott füstölt sonka
120 dkg egész csirke
40 dkg paradicsom
1 dl fehérbor
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 nagyobb fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint
ízlés szerint őrölt bors
A tálaláshoz:
1 csokor összevágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. A kétféle paprikát félbevágjuk, kicsumázzuk, kierezzük, majd csíkokra vágjuk. A paradicsom héját kereszt alakban behasítjuk, és pár pillanatra lobogva forró vízbe mártjuk. Hideg vízzel leöblítjük, és a bőrét lehúzzuk. Utána négyrét vágjuk és kimagozzuk.

2. A csirkét nyolc darabba vágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és nagy, serpenyőbe, a bőrös felével lefelé forró olajba rakjuk. Utána a másik felét is megsütjük. Papírtörlőre szedve leitatjuk.

3. Az olajat a serpenyőből kiöntjük, csak evőkanálnyi maradjon benne, és a hagymát, a fokhagymát, a paprikát meg a paradicsomot beleforgatjuk. 10 percig pároljuk, majd a fehérborral felöntve még 30 percig a tűzön hagyjuk. A csirkedarabokat belerakva utánasózzuk, borsozzuk, és 15-20 percig pároljuk. Akkor jó, ha a beleszúrt tű nyomán fehér lé csorog ki. A húst tálra szedve, alufóliával letakarva melegen tartjuk.

4. A sonkacsíkokat egy kevés olajban ropogósra sütjük. A zöldségragut a húsra öntjük, a sonkacsíkokkal koronázzuk, és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

A baszk csirke a mi lecsós csirkénk közeli rokona, de a bortól és a sonkától különlegessé válik, és a petrezselyem kellemesen zamatossá teszi.
Ez a nagyszerű csirkeétel Spanyolország baszk tartományának valamennyi jellegzetes alapanyagát tartalmazza: a vöröshagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a fokhagymát. Előszeretettel készítik Délnyugat-Franciaországban is, ahol a híres bayonne-i sonkát adják hozzá. Kitűnő, ha nyers sonkával és az eredeti receptben előírt libazsír helyett olívaolajjal készítjük.
Baszk csirke
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2777 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csirke Csirke
(Vince Kiadó, 2007)

Egyszerű, de jól ízesített sült csirkére vágyik? Vagy kíváncsi az angol királynő koronázási lakomájára készített pecsenyére? Ebben a gyönyörű képekkel illusztrált könyvben meleg és hideg csirkehúsos ételek sorát... bővebben...
Baszk csirke
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csirke Csirke
(Vince Kiadó, 2007)

Egyszerű, de jól ízesített sült csirkére vágyik? Vagy kíváncsi az angol királynő koronázási lakomájára készített pecsenyére? Ebben a gyönyörű képekkel illusztrált könyvben meleg és hideg csirkehúsos ételek sorát... bővebben...
szólj hozzá, értékelj