Fettuccine pikáns tejszínes gombamártással

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Fettuccine pikáns tejszínes gombamártással
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg szeletelt gomba
10 dkg fenyőmag
28 dkg fettuccine
3 evőkanál friss, apróra vágott bazsalikom
1 db tojás
1 és ¼ dl zöldségalaplé
3 dl tejszín
1 és ¼ dl fehérbor
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej finomra aprított vöröshagyma
2 evőkanál olaj
25 dkg zöldbab
4 dkg szeletelt aszalt paradicsom
5 dkg forgácsolt parmezán sajt
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A fenyőmagot száraz serpenyőbe tesszük, és közepes lángon kevergetve aranysárgára pirítjuk. Félretesszük. A fettuccinét bő, forró vízben rugalmasra főzzük. Lecsepegtetjük, és melegen tartjuk.

2. A zöldbabot megtisztítjuk, és hosszú, vékony csíkokra vágjuk. Egy nagy, vastag aljú serpenyőben felhevítjük az olajat. Beletesszük a vörös- és a fokhagymát, közepes lángon pirítjuk 3 percig, vagy amíg megpuhul. Hozzáadjuk a gombát, 1 percig kevergetve pirítjuk. Beleöntjük a bort, a tejszínt és az alaplevet. Felforraljuk, majd 10 percig kis lángon főzzük.

3. Kis tálban kissé felverjük a tojást. Állandóan kevergetve hozzáadunk egy keveset a mártás levéből. Lassan a serpenyőbe öntjük a keveréket, fél percig állandóan kevergetjük nagyon kis lángon, mert ha a keverék felforr, összecsomósodik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tésztát szétosztjuk előmelegített tányérokra, és rámerjük a mártást. Parmezánforgácsokkal és vékony csíkokra vágott, napon aszalt paradicsommal tálaljuk.

A gombát ne hámozzuk meg, többségüket nem is lehet. A hámozással sok értékes anyagot távolítanánk el. A termesztett gombánál elég egy alapos, gyors mosás. Az erdei gombákat csak szárazon, kapargatással tisztítjuk. Átázva nehezen piríthatók, ránthatók.
Mivel a készen kapható reszelt parmezán gyorsan elveszíti pikáns ízét és "erejét", jobb ha veszünk egy kis darab sajtot, és frissen reszeljük. Műanyag fóliába vagy alufóliába szorosan becsomagolva hónapokig is eláll a hűtőben. A maximális íz eléréséhez közvetlen használat előtt frissen reszeljük.

Zöldségalaplé

Zöldségalaplé
5 nagyobb szál sárgarépa
2 nagyobb szál pasztinák
5 szál apróra vágott zellerszár
1 csokor zöldfűszer
30 dl víz
2 evőkanál olaj
4 nagyobb fej vöröshagyma
1 csokor friss zöldfűszer
1 teáskanál szemes fekete bors

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.

2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.

Fettuccine pikáns tejszínes gombamártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1539 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
Fettuccine pikáns tejszínes gombamártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
facebook