Csirkemell tárkonyos-mustáros mártással

Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Csirkemell tárkonyos-mustáros mártással
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db lebőrözött, kicsontozott csirkemell
vagy
1 csokor friss tárkony
vagy
1 kiskanál szárított tárkony
2 fej tisztított, karikára vágott vöröshagyma
2 dl tejszín
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
A sütéshez:
1 evőkanál olaj

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) bemelegítjük. Egy serpenyőben a félbevágott csirkemelleket az olajon 5 perc alatt köröskörül átsütjük, majd tűzálló tálra átfektetjük, ráöntjük a csirkelevest. A sütőben addig sütjük, amíg a beleszúrt tű nyomán már fehér lé csorog ki.

2. A pecsenyelevet serpenyőbe töltve a hagymát megfonnyasztjuk benne, a borral felöntjük, majd addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödött.

3. Az így elkészült mártást átszűrjük, a tejszínnel gazdagítjuk, és mustárral, sóval, borssal fűszerezzük. A tárkonyt összevagdalva közvetlenül tálalás előtt belekeverjük, illetve ha szárított tárkonnyal készítettük, azzal még 1-2 percig főzzük. A csirkemellekre öntve tálaljuk.

A francia tárkony kissé ánizsillatú, ami különösen a tojásból, halból és főleg csirkéből készült fogásokhoz illik.
A tárkony latin nevének fordítása "kis sárkány", mert ezzel a növénnyel a mérges állatok csípését kúrálták.
Ha a hagymát kedveljük, a mártást ne szűrjük át, így jobban élvezhetjük a hagymakarikák ízét.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Csirke alapleves

Kép nélkül
75 dkg csirkecsont
40 dl víz
1 csokor bouquet garni
6 szem bors
1 db kockára vágott zeller
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb fej kockára vágott vöröshagyma

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.

3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).

4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.

Csirkemell tárkonyos-mustáros mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4309 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csirke Csirke
(Vince Kiadó, 2007)

Egyszerű, de jól ízesített sült csirkére vágyik? Vagy kíváncsi az angol királynő koronázási lakomájára készített pecsenyére? Ebben a gyönyörű képekkel illusztrált könyvben meleg és hideg csirkehúsos ételek sorát... bővebben...
Csirkemell tárkonyos-mustáros mártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csirke Csirke
(Vince Kiadó, 2007)

Egyszerű, de jól ízesített sült csirkére vágyik? Vagy kíváncsi az angol királynő koronázási lakomájára készített pecsenyére? Ebben a gyönyörű képekkel illusztrált könyvben meleg és hideg csirkehúsos ételek sorát... bővebben...
google+