Csirkemell tárkonyos-mustáros mártással



Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra (gáz 4. fokozat) bemelegítjük. Egy serpenyőben a félbevágott csirkemelleket az olajon 5 perc alatt köröskörül átsütjük, majd tűzálló tálra átfektetjük, ráöntjük a csirkelevest. A sütőben addig sütjük, amíg a beleszúrt tű nyomán már fehér lé csorog ki.
2. A pecsenyelevet serpenyőbe töltve a hagymát megfonnyasztjuk benne, a borral felöntjük, majd addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödött.
3. Az így elkészült mártást átszűrjük, a tejszínnel gazdagítjuk, és mustárral, sóval, borssal fűszerezzük. A tárkonyt összevagdalva közvetlenül tálalás előtt belekeverjük, illetve ha szárított tárkonnyal készítettük, azzal még 1-2 percig főzzük. A csirkemellekre öntve tálaljuk.
Csirke alapleves

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.
3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).
4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.