Paplanos csirke

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Paplanos csirke
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 csomag mélyhűtött leveles vajastészta
2 db lebőrözött, kicsontozott csirkemell
1 db simára kevert tojás
4 szelet húsos baconszalonna
25 dkg tisztított, összevágott gomba
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej összevágott vöröshagyma
3 dkg vaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
A mártáshoz:
1 dl száraz vermut
1 evőkanál fehérborecet
3 evőkanál olaj
4 db darabolt csirkeszárny
1 fej összevágott vöröshagyma
2 szál összevágott sárgarépa
1 szál finomra vágott zellerszár
1 db összevágott gomba
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. Egy vastag falú serpenyőben 3 evőkanál olajat megforrósítunk, és a fél csirkemelleket körös-körül átsütjük benne, majd lefedve a saját levükben puhára pároljuk, és a pecsenyeléből kiszedve félretesszük.

2. A visszamaradt pecsenyelevet újra megforrósítjuk, és a hagymát meg a fokhagymát megfonnyasztjuk benne. A gombát beleforgatjuk, és addig pároljuk, amíg a saját levét el nem főtte. A végén megsózzuk, megborsozzuk, és tányérra szedve kihűtjük.

3. A tésztát felolvadni hagyjuk, majd meglisztezett deszkán 16x25 cm-es téglalappá nyújtjuk, és négy darabba vágjuk. Meglisztezett tányérokra fektetve 20 percre a hűtőszekrénybe tesszük. Utána a tésztát 2 cm-es közökben behasítjuk, és vágott felükkel lefelé egymás mellé fektetjük.

4. Mindegyik közepére 1-1 fél csirkemellet fektetünk, és a gombapéppel bevonjuk. A szalonnaszeleteket ráfektetjük, és fogvájóval a húshoz tűzzük. A tésztát ráhajtjuk, a külsejét a vágatok mentén hegyes késsel megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz itt elillanhasson, és kizsírozott tepsire egymás mellé fektetve 20 percre jégbe hűtjük. A sütőt 200 °C-ra (gáz 6. fokozat) bemelegítjük.

5. A mártáshoz egy tepsit kiolajozunk, és a csirkeszárnyakat belefektetve a sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Serpenyőbe átrakva az összevagdalt zöldséget köré rakjuk, és a babérlevéllel ízesítve, az ecettel meglocsolva 5 percig forraljuk. A vermuttal meg a levessel felöntjük, és takaréklángon 10 percig pároljuk. Utána szitán vagy sűrű szűrőn a zöldséget meg a szárnyakról levált húst áttörjük és megfűszerezzük. Kis tálkába töltjük.

6. A 4 tészta tetejét tojással megkenjük, és a sütőben erős lánggal 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Párolt zöldféle (pl. spárga) és a mártás kíséretében tálaljuk.

A ropogós tésztakéregben sült, omlós, gombával, szalonnával ízesített csirke nemcsak különlegesen zamatos, de rendkívül mutatós fogás. Elkészítéséhez türelem és némi ügyesség kell, de a fáradságot megéri.
Aromatikus, száraz, vegetális ízzel rendelkező, nem fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Csirke alapleves

Kép nélkül
75 dkg csirkecsont
40 dl víz
1 csokor bouquet garni
6 szem bors
1 db kockára vágott zeller
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb fej kockára vágott vöröshagyma

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.

3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).

4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.

Paplanos csirke
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1951 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csirke Csirke
(Vince Kiadó, 2007)

Egyszerű, de jól ízesített sült csirkére vágyik? Vagy kíváncsi az angol királynő koronázási lakomájára készített pecsenyére? Ebben a gyönyörű képekkel illusztrált könyvben meleg és hideg csirkehúsos ételek sorát... bővebben...
Paplanos csirke
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csirke Csirke
(Vince Kiadó, 2007)

Egyszerű, de jól ízesített sült csirkére vágyik? Vagy kíváncsi az angol királynő koronázási lakomájára készített pecsenyére? Ebben a gyönyörű képekkel illusztrált könyvben meleg és hideg csirkehúsos ételek sorát... bővebben...
recepttár