Fűszeres káposztabatyuk joghurtöntettel

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető olcsó
Fűszeres káposztabatyuk joghurtöntettel
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 nagyobb káposztalevél
A forma kikenéséhez:
igény szerint olaj
vagy
igény szerint vaj
A joghurtöntethez:
17 és fél dkg joghurt
1 evőkanál finomra aprított, friss menta
½ teáskanál őrölt római kömény
A töltelékhez:
2 és fél dl zöldségalaplé
2 evőkanál finomra aprított, friss petrezselyem
½ teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál egész római kömény
2 evőkanál mandulaforgács
7 és fél dkg ribiszke
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 gerezd zúzott fokhagyma
4 szál finomra vágott újhagyma
2 teáskanál olívaolaj

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra . Egy mély tűzálló tálat kikenünk olajjal vagy megolvasztott vajjal.

2. A fejeskáposzta- leveleket forró vízben 10-20 másodpercig blansírozzuk, hogy puhák és rugalmasak legyenek. Lecsepegtetjük; a kemény ereket kivágjuk. A leveleket félretesszük.

3. Nagy edényben felhevítjük az olajat. Beletesszük az újhagymát és a fokhagymát, közepes lángon fél percig pirítjuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a ribiszkét, a mandulát, a köménymagot, a fahéjat, a petrezselymet és a rizst; jól összekeverjük. Levesszük a tűzről, kissé ki hűtjük.

4. Az egyik káposztalevél szélére 3 evőkanálnyi tölteléket teszünk. A levelet feltekerjük, közben a széleit behajtjuk. Így töltjük meg a többi káposztalevelet is. A batyukat behajtott részükkel lefelé az előkészített tálba tesszük, rájuk öntjük az alaplét. A batyukra tűzálló tányért teszünk, hogy ne essenek szét. Fóliával vagy fedővel letakarjuk az egészet. Forró sütőbe téve 20-25 perc alatt teljesen átmelegítjük.

5. A joghurtöntetet közvetlenül a tálalás előtt készítsük el. Összekeverjük a joghurtot, a köményt és a mentát. A hideg vagy meleg batyukat ezzel az öntettel tálaljuk.

Ha nehéz leszedni a káposzta leveleit, főzzük az egész káposztafejet 3-4 percig annyi vízben, amennyi ellepi. Ezután kivesszük, és kissé lehűtjük. Így könnyebb leveleire szedni.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Zöldségalaplé

Zöldségalaplé
5 nagyobb szál sárgarépa
2 nagyobb szál pasztinák
5 szál apróra vágott zellerszár
1 csokor zöldfűszer
30 dl víz
2 evőkanál olaj
4 nagyobb fej vöröshagyma
1 csokor friss zöldfűszer
1 teáskanál szemes fekete bors

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.

2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.

Fűszeres káposztabatyuk joghurtöntettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1405 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
Fűszeres káposztabatyuk joghurtöntettel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
google+