Szicíliai cassata



Elkészítés:
1. A lisztet, a kakaóport és a sütőport nagy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a tojásokat, és habosra keverjük. A tésztát 18 cm átmérőjű, kivajazott, alul sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és a 190 °C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, vagy amíg a tészta megemelkedik, és már nem ragad rá a közepébe szúrt tűre. 5 percig a formában pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A tortaformát kimossuk, szárazra töröljük, kivajazzuk, és sütőpapírral kibéleljük. A töltelékhez a ricottát szitán áttörjük. Hozzáadjuk a reszelt csokoládét, a cukrot és a vörösbort, és alaposan felverjük, hogy könnyű és krémes állagú legyen. Ezután belekeverjük a kandírozott citrushéjdarabokat és a mandulát.
3. Óvatosan vékonyan levágjuk a tészta tetejét, majd vízszintesen három egyenlő részre vágjuk a tortát. Az első lapot belehelyezzük az előkészített tortaformába, és megkenjük a krém felével. Ugyanígy elkészítjük a második réteget, és ennek a tetejére kerül a harmadik tortalap. Óvatosan összenyomjuk a rétegeket, majd a tortát egy tányérral lefedjük, és súlyokat teszünk rá. A tortát 8 órán vagy egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Fogyasztás előtt a cassatát süteményestálra borítjuk, porcukorral meghintjük és csokoládéforgácsokkal díszítjük.