Rizottótorta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Rizottótorta
Adag: 1 tortaforma (8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
44 dkg rizottórizs
10 db réteslap
50 levél blansírozott paraj
25 dkg szeletelt feta sajt
1 evőkanál szezámmag
2 és fél dl fehérbor
2 evőkanál olaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 szál szeletelt póréhagyma
1 db vékonyra szeletelt édesköménygumó
6 dkg frissen reszelt parmezán sajt
dl olívaolaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A paprikákat hosszában kettévágjuk. Eltávolítjuk a magokat és hártyákat, és a paprikákat nagy, lapos darabokra vágjuk. Addig sütjük őket grillben, amíg a héjuk megbarnul, és felhólyagosodik. Vágódeszkára tesszük, konyharuhával letakarjuk, hagyjuk kihűlni. A paprikadarabokat meghámozzuk, kis kockákra vágjuk.

2. A bort és az alaplevet nagy edénybe tesszük. Felforraljuk, majd kis lángra tesszük, és lefedjük.

3. Nagy, vastag aljú edényben felhevítjük az olajat és a fokhagymát. Hozzáadjuk a póréhagymát meg az édesköményt, és közepes lángon 5 percig pirítjuk, amíg kissé megbarnul. Hozzáadjuk a rizst, és 3 percig kevergetve pirítjuk, amíg a rizs áttetszővé válik.

4. A rizsre öntünk egy bögrényi alaplevet, állandóan kevergetjük, amíg teljesen felszívja a folyadékot. Félbögrénként adagoljuk tovább a folyadékot, állandóan kevergetve, amíg elfogy az összes alaplé, és a rizs megpuhul. Ez mintegy 40 percig tart. Ügyeljünk, hogy a folyadék mindvégig forró legyen, másként a rizs ragacsos lesz. A rizst lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a parmezán sajtot, sózzuk, borsozzuk. Félretesszük, hogy kissé kihűljön.

5. A réteslapokat megkenjük olajjal, és félbehajtjuk. Úgy rendezzük el őket egy 23 cm átmérőjű szétnyitható tortaformában, hogy átfedjék egymást, és a tészta egyik vége kilógjon a formából.

6. A rizottó felét a formába kanalazzuk, ráterítjük a paprika, a paraj és a feta felét. Erre jön a rizottó másik fele, meg a maradék paprika, paraj és feta.

7. A kilógó tésztát ráhajtogatjuk a töltelékre. Vékonyan megkenjük olajjal, meghintjük szezámmaggal, és 50 percig sütjük, vagy amíg a tészta ropogós, aranysárga lesz, és a töltelék teljesen átmelegszik.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Zöldségalaplé

Zöldségalaplé
5 nagyobb szál sárgarépa
2 nagyobb szál pasztinák
5 szál apróra vágott zellerszár
1 csokor zöldfűszer
30 dl víz
2 evőkanál olaj
4 nagyobb fej vöröshagyma
1 csokor friss zöldfűszer
1 teáskanál szemes fekete bors

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.

2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.

Rizottótorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2109 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
Rizottótorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
google+