Hagymás-parmezános piláf

Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Hagymás-parmezános piláf
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 fej finomra aprított vöröshagyma
44 dkg basmati rizs
24 dkg tisztított borsó
5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
3 dkg friss, finomra aprított petrezselyem
6 dkg vaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
12 és fél dl zöldségalaplé

Elkészítés:

1. Nagy lábosban felolvasztjuk a vajat, beletesszük a vörös- és a fokhagymát, kis lángon 5 percig pirítjuk, amíg aranysárga és puha lesz. Hozzáadjuk a rizst és az alaplét, felforraljuk, egyszer megkeverjük. Kis lángra tesszük; fedő nélkül 5-10 percig főzzük, amíg a folyadék nagy része felszívódik.

2. Belekeverjük a borsót. Lefedjük, kis lángon főzzük 10 percig, vagy amíg a rizs megpuhul. Belekeverjük a petrezselymet meg a parmezánt, és tálaljuk.

A zöldségalaplével készített ételek zamatosabbak, mint a vízzel főzöttek. Amikor az alaplét elkészítjük, a zöldségeket jól meg kell tisztítani, de nem kell meghámozni. Általában aromás zöldségeket használunk, amilyen a póréhagyma, a vöröshagyma, a sárgarépa és a zeller. A keményítőtartalmú zöldségek, amilyen a borsó vagy a burgonya nem igazán alkalmasak, mert zavarossá teszik az alaplét. Az olyan erős zamatú zöldségeket, amilyen a padlizsán, a káposzta és a fehérrépa, inkább kerüljük. A szelídebb ízű zöldségek főzése vagy párolása után maradó folyadék is tápanyagokban gazdag alaplé. A zöldségalaplét felhasználhatjuk mártások, levesek és kemencében sült egytálételek készítéséhez.

Zöldségalaplé

Zöldségalaplé
5 nagyobb szál sárgarépa
2 nagyobb szál pasztinák
5 szál apróra vágott zellerszár
1 csokor zöldfűszer
30 dl víz
2 evőkanál olaj
4 nagyobb fej vöröshagyma
1 csokor friss zöldfűszer
1 teáskanál szemes fekete bors

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.

2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.

Hagymás-parmezános piláf
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1123 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
Hagymás-parmezános piláf
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
pinterest