Falafel paradicsomsalsával

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Falafel paradicsomsalsával
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ teáskanál sütőpor
1 kisebb fej finomra vágott vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem
1 evőkanál apróra vágott, friss koriander
2 teáskanál őrölt római kömény
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. A csicseriborsót 4 órán vagy egy teljes éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Lecsepegtetjük, turmixgépben finomra őröljük.

2. Hozzáadjuk a vörös- és a fokhagymát, a petrezselymet, a koriandert, a rómaiköményt, 1 evőkanál vizet meg a sütőport, és újabb 10 másodpercig turmixoljuk, amíg durva masszát kapunk. Lefedve 30 percig pihentetjük.

3. A falafel massza púpozott evőkanálnyi adagjaiból gömböket formálunk. Kézzel kinyomjuk belőlük a fölösleges folyadékot. Mély, vastag aljú edényben közepes lángon felhevítjük az olajat. A falafel golyókat nagy kanállal óvatosan az olajba tesszük. Ötösével sütjük őket 3-4 percig. Amelyik aranybarnára sült, azt szűrőkanállal óvatosan kiszedjük az olajból. Papírtörlőre téve leitatjuk róluk az olajat.

4. A falafelt melegen vagy hidegen, paradicsom ágyon vagy pita kenyérben, paradicsom salsával és humusszal(csicseriborsókrémmel) tálaljuk.

Ha a falafel massza túlságosan vizes ahhoz, hogy golyókat formáljunk belőle, hozzáadunk egy kis sima lisztet.

Paradicsom salsa

Paradicsom salsa
2 db hámozott, finomra vágott paradicsom
1 db leve és reszelt héja citrom
0.5 teáskanál őrölt feketebors
0.25 db finomra vágott kígyóuborka
0.5 db finomra vágott zöld húsú paprika
2 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyem
1 teáskanál kristálycukor
2 teáskanál chiliszósz

Az összes hozzávalót tálba tesszük, és alaposan összekeverjük. Chipsszel kínáljuk.

Humusz

Humusz
10 dkg száraz csicseriborsó
3-6 evőkanál citromlé
3-6 evőkanál víz
2-3 gerezd zúzott fokhagyma
1.5 dl szezámkrém
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál cayenne-bors vagy
1 teáskanál pirospaprika
ízlés szerint
A díszítéshez::
A tálaláshoz::
ízlés szerint friss, szeletelt paradicsom
ízlés szerint friss zöldsaláta
igény szerint pita

1. A csicseriborsót éjszakára annyi hideg vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi, hogy elég helye legyen megduzzadni. Másnap lecsepegtetjük, fazékba tesszük, friss hideg vízzel felöntjük, felforraljuk, majd kb. 60 percen át főzzük, amíg megpuhul. Levesszük a tűzről, és lecsepegtetjük.

2. A megfőtt csicseriborsót turmixgépbe töltjük, pépesítjük, és elegendő citromlét és vizet öntünk rá ahhoz, hogy sűrű krém legyen belőle.

3. Hozzáadjuk a fokhagymát, és alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a szezámkrémet, és sóval ízesítjük. Ha az ízéhez vagy az állagához szükséges, hozzáöntünk még egy kis vizet és citromlét.

4. Tálalóedénybe kanalazzuk, meglocsoljuk olajjal, megszórjuk a Cayenne-borssal vagy paprikával.

5. Műanyag fóliával befedjük, és tálalás előtt legalább 60 percen át hűtjük. Friss petrezselyemmel díszítve, pitával, friss zöldsalátával és paradicsomszeletekkel tálaljuk.

Pita

Pita
50 dkg finomliszt
3.1 dl langyos víz
1 teáskanál
1 teáskanál kristálycukor
5 gramm szárított élesztő vagy
15 gramm élesztő

1. A cukrot beleszórjuk a langyos vízbe, belemorzsoljuk az élesztőt (vagy beleszórjuk

a szárított élesztőt), és körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk (a tetejének habosnak kell lennie).

2. A lisztet és a sót tálba szitáljuk.

3. A közepébe mélyedést nyomunk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt és annyi vizet, hogy sima tésztát kapjunk.

4. Enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és körülbelül 10 perc alatt simára és rugalmasra gyúrjuk.

5. Cipóvá formázva kiolajozott keverőtálba tesszük, tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 120 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.

6. A sütőt 225 °C-ra (gázon 7-es fokozatra) előmelegítjük. A tésztából kis gombócokat formázunk, és ezeket kézzel kihúzkodjuk.

7. A lepényeket fél cm vastag körlappá nyújtjuk.

8. A pitát előkészített sütőlapra fektetjük, és egy kevés vízzel megspriccelve, 8-10 perc alatt rózsaszínűre sütjük; ezalatt kicsit fel is púposodik. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Falafel paradicsomsalsával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1279 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
Falafel paradicsomsalsával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
könyvek