Gombás rizottó

Risotto funghi

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 10 perc kis gyakorlattal elkészíthető olcsó
Gombás rizottó
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg reszelt parmezán sajt
25 dkg szeletelt erdei gomba
25 dkg szeletelt csiperkegomba
2 evőkanál apróra vágott, friss paradicsom
2 és fél dl fehérbor
1 evőkanál olaj
3 dkg vaj
2 szál vékonyra szeletelt póréhagyma

Elkészítés:

1. Egy fazékban felforraljuk az alaplét és a bort; kis lángra tesszük.

2. Nagy lábosban felhevítjük az olajat és a vajat, beletesszük a póréhagymát, és 5 percig pirítjuk, amíg a póréhagyma aranysárga lesz. Beletesszük az erdei gombát, 3 percig pirítjuk.

3. Hozzáadjuk a rizst (kerek szemű arboriót), és addig pirítjuk, amíg a rizsszemek áttetszővé válnak. A forró folyadékból 2,5 dl-t a rizsre öntünk, és közepes lángon addig kevergetjük, míg a rizs magába szívja. A többi folyadékot is apránként a rizshez adjuk, mindig megvárjuk, amíg felszívódik. Mintegy 1,5 dl folyadékot meghagyunk.

4. Végül belekeverjük a csiperkegombát és a maradék folyadékot. Addig főzzük kevergetve, amíg a folyadék felszívódik, és a rizs megpuhul. Belekeverjük a petrezselymet és a parmezán sajtot. Sóval, borssal ízesítjük.

Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Zöldségalaplé

Zöldségalaplé
5 nagyobb szál sárgarépa
2 nagyobb szál pasztinák
5 szál apróra vágott zellerszár
1 csokor zöldfűszer
30 dl víz
2 evőkanál olaj
4 nagyobb fej vöröshagyma
1 csokor friss zöldfűszer
1 teáskanál szemes fekete bors

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.

2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.

Gombás rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5935 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
Gombás rizottó
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
recepttár