Gombás rizottó
Risotto funghi



Elkészítés:
1. Egy fazékban felforraljuk az alaplét és a bort; kis lángra tesszük.
2. Nagy lábosban felhevítjük az olajat és a vajat, beletesszük a póréhagymát, és 5 percig pirítjuk, amíg a póréhagyma aranysárga lesz. Beletesszük az erdei gombát, 3 percig pirítjuk.
3. Hozzáadjuk a rizst (kerek szemű arboriót), és addig pirítjuk, amíg a rizsszemek áttetszővé válnak. A forró folyadékból 2,5 dl-t a rizsre öntünk, és közepes lángon addig kevergetjük, míg a rizs magába szívja. A többi folyadékot is apránként a rizshez adjuk, mindig megvárjuk, amíg felszívódik. Mintegy 1,5 dl folyadékot meghagyunk.
4. Végül belekeverjük a csiperkegombát és a maradék folyadékot. Addig főzzük kevergetve, amíg a folyadék felszívódik, és a rizs megpuhul. Belekeverjük a petrezselymet és a parmezán sajtot. Sóval, borssal ízesítjük.
Zöldségalaplé

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.
2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.