Zöldséges lasagne



Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4. fokozat). Egy 35 x 28 cm-es tepsit olajjal kikenünk.
2. A paprikát nagyobb darabokra vágjuk, a magházat és az ereket kidobjuk. Héjával felfelé, forró grillsütőben 8 percig pirítjuk. Amikor a héja felhólyagzik és megfeketedik, kivesszük, nedves konyharuhával letakarjuk. Ha kihűlt, a héját lehúzzuk, a húsát vékony csíkokra vágjuk, és félretesszük
3. A padlizsánt 1 cm vastag karirkákra daraboljuk, forrásban lévő vízben 1 perceg főzzük, amíg éppen csak megpuhul. Leszűrjük, papírtörlővel szárazra töröljük, és félretesszük.
4. Vastag falú lábosban felforrósítjuk az olajat, közepes tűzön 5 percig pároljuk a felaprított hagymát, a fokhagymát és a zöldfűszereket. Ha megpuhult, hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, és még 1 percig főzzük.
5. Beletesszük az áttört paradicsomot, a tarkababot, a chilimártást, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, takarékra vesszük, és további 15 percig főzzük. Ha a mártás besűrűsödik, lehúzzuk a tűzről, félretesszük
6. A sajtmártáshoz a vajat felforrósítjuk, közepes tűzön 1 percig pirítjuk a lisztet. Ha sima, levesszük a tűzről, és apránként felöntjük a tejjel, visszatesszük, majd állandóan kevergetve felforraljuk és besűrítjük. Forrás után a ricotta sajttal még 1 percig főzzük.
7. A konyhakész lasagne lapokat forró vízbe mártjuk, hogy kissé megpuhuljanak, majd 4 lappal kibéleljük a kikent tepsi alját. A tesztára sorban rétegezzük az elkészített zöldségek felét, először a padlizsánt, aztán a felaprított parajt, majd a bazsalikom következik, aztán a roston sült paprikacsíkok, a gombamártás és legfelülre a napon szárított, csíkokra vágott paradicsom. Befedjük egy újabb tésztaréteggel, és ugyanebben a sorrendben a maradék zöldségeket is egymásra rétegezzük. A tetejére lasagne lap kerül, erre öntjük az elkészült sajtmártást, és meghintjük a kétféle reszelt sajt keverékével. 45 percig sütjük, amíg a tészta megpuhul.