Darált húsos rakott tészta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Darált húsos rakott tészta
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg rövid csőtészta
vagy
50 dkg bucatini
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 db kissé felvert tojásfehérje
dl vörösbor
1 nagyobb fej apróra vágott hagyma
ízlés szerint
A sajtmártához:
5 dkg vaj
6 dl tej
2 evőkanál liszt
13 dkg reszelt cheddar sajt

Elkészítés:

1. Vastag falú serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a felaprított hagymát, és közepes tűzön kb. 2 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, és erős tűzön, állandóan kevergetve jól megpirítjuk. Akkor jó, ha csaknem az összes levét eltette.

2. Felöntjük a borral, belekeverjük a darabos paradicsommártást, az összemorzsolt leveskockákat, és felforraljuk, majd takarékra véve, fedő alatt 160 percet főzzük. Közben időnként megkeverjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, és hűlni hagyjuk.

3. A sajtmártáshoz lábasban, kis lángon felforrósítjuk a vajat, meghintjük a liszttel, és 1 percig állandóan kevergetve, zsemleszínű rántást készítünk. Lehúzzuk a tűzről, és fokozatosan hozzákeverjük a tejet, majd újra visszatesszük, és állandóan kevergetve, közepes lángon 5 percig főzzük. Ha a mártás felforrt és sűrűsödni kezd, még egy percig főzzük, majd levesszük a tűzről, kissé hűlni hagyjuk, és belekeverjük a tojássárgáját meg a reszelt sajtot.

4. 180 °C-ra előmelegítjük a sütőt (gázsütőnél 4. fokozat), közben nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a tésztát. Leszűrjük, hideg víz alatt leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük, és összekeverjük az enyhén felvert tojásfehérjével. A tészta felét kizsírozott, mély tepsibe tesszük, és beborítjuk a darált húsos mártással.

5. A maradék tésztát összekeverjük a sajtmártással, és a darált hús tetejére simítjuk. Tetejét meghintjük zsemlemorzsával, és sütőben 45 percig sütjük, hogy a teteje szépen megpiruljon.

Babsaláta vinaigrette-mártással illik hozzá.
Darált húsos rakott tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3575 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Bármerre is vetődtek a világban, nélkülözhetetlen tésztáikat mindenhová vitték... bővebben...
Darált húsos rakott tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Bármerre is vetődtek a világban, nélkülözhetetlen tésztáikat mindenhová vitték... bővebben...
tippek, fortélyok