Gyors bolognai spagetti

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Gyors bolognai spagetti
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg sovány darált marhahús
50 dkg spagetti
1 teáskanál szárított oregánó
2 teáskanál kristálycukor
2 teáskanál vörösborecet
2 teáskanál extraszűz olívaolaj
7 és fél dkg apróra vágott pancetta
vagy
7 és fél dkg apróra vágott baconszalonna
ízlés szerint
A tálaláshoz:
igény szerint frissen reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

1. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk a felaprított bacont. Hozzáadjuk a darált marhahúst, és erős tűzön jól átpirítjuk. Ha összesülne, villával szétpergetjük a húst.

2. Belekeverjük a kész paradicsommártást, a vörösborecetet, a cukrot és a szárított oregánót. Felforraljuk, majd takarékra véve további 15 percig főzzük. Közben gyakran megkeverjük, nehogy odaégjen.

3. Körülbelül 10 perccel azelőtt, hogy a mártás elkészül, forrásban lévő, bő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a spagettit. Ha kész, leszűrjük és tányérokba adagaljuk. Minden adag tetejére jócskán merünk az időközben elkészült bolognai mártásból, tetejét meghintjük frissen reszelt parmezán sajttal.

A spagettit vagy más hosszúmetéltet mindig két nagy villa segítségével keverjük össze, hogy mindenütt jól bevonja a mártás. Egyes konyhafelszerelési boltokban speciális spagettivillák kaphatók. Mindkét kezünkbe egy-egy villát fogva könnyen a tészta alá tudunk nyúlni minden oldalról, a közepe felé növelve a spagettihalmot. Addig folytatjuk, amíg a mártás mindenütt jól be nem lepi a tésztát.

Paradicsommártás

Paradicsommártás
2 evőkanál paradicsompüré
200 dkg érett, friss paradicsom vagy
2 evőkanál olívaolaj
4 szál kakukkfű
10 dkg finomra vágott vöröshagyma
1 csipet cayenni bors
10 dkg kockára vágott szalonna
10 dkg kockára vágott sárgarépa
ízlés szerint

1. A friss paradicsomok tetejére kis keresztet vágunk. 10 másodpercre forrásban lévő vízbe, majd jéghideg vízzel teli tálba merítjük. Lecsepegtetjük, és éles, hegyes késsel kivágjuk a csumájukat, lehúzzuk a héjukat, felnegyedeljük, a magjaikat eltávolítjuk, a paradicsomhúst pedig darabokra vágjuk. A konzervparadicsomot lecsepegtetjük, feldaraboljuk.

2. Serpenyőben, közepes lángon, az olívaolajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, és fakanállal állandóan kevergetve éppen csak felhevítjük, hogy ne égjen oda. Beletesszük a sárgarépát, a hagymát meg a szalonnát, és óvatosan pirítjuk, amíg a zöldségek megpuhulnak (kb. 10 perc).

3. Hozzáadjuk a paradicsomot, a kakukkfüvet és a babérlevelet, és időnként megkeverve, kis lángon, 30 percig főzzük (konzervparadicsom esetében hosszabb ideig). A mártást nagy szitán átszűrjük, közben fakanállal a lehető legtöbb folyadékot és gyümölcshúst is kinyomkodjuk belőle. Sóval, cayenne-i borssal ízesítjük. Forrón tálaljuk.

Gyors bolognai spagetti
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2680 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Bármerre is vetődtek a világban, nélkülözhetetlen tésztáikat mindenhová vitték... bővebben...
Gyors bolognai spagetti
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Bármerre is vetődtek a világban, nélkülözhetetlen tésztáikat mindenhová vitték... bővebben...
cikkek