Tagliatelle boros-tejszínes borjúhússal

Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 25 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Tagliatelle boros-tejszínes borjúhússal
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 ⅔ dl tejszín
1 és ¼ dl száraz fehérbor
50 dkg kicsontozott, szeletelt borjúhús
30 dkg zöld tagliatelle
vagy
30 dkg tagliatelle
6 dkg vaj
1 fej hagyma
3 evőkanál tyúkhúsleves
vagy
3 evőkanál marhahúsleves
igény szerint frissen reszelt parmezán sajt
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
igény szerint liszt

Elkészítés:

1. A borjúhúst vékony csíkokra vágjuk, és a sóval és borssal fűszerezett lisztbe forgatjuk. A vajat felforrósítjuk, és megpirítjuk a húst. Ha jól megpirult, szűrőkanállal kiemeljük, félretesszük.

2. A visszamaradt zsiradékon 8-10 percig pároljuk a szeletekre vágott hagymát - akkor jó, ha megpuhult és aranysárgára sült. Felöntjük a borral, és nagy lángon főzzük, hagy a folyadék egy része elpárologjon. Ekkor hozzáöntjük a marha- vagy tyúkhúslevest és a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg jól besűrűsödik; amikor majdnem kész, hozzákeverjük a megpirított húst.

3. Közben nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a szélesmetéltet. Leszűrjük, és előmelegített tálalóedénybe tesszük.

4. 1 evőkanál parmezán sajtot a húsos mártáshoz keverünk, majd az egész mártást a tésztára öntjük. Tetejét meghintjük a maradék reszelt parmezán sajttal. Díszíthetjük kevés felaprított zöldfűszerrel is, ezzel tovább gazdagíthatjuk az ízeket.

Ezt az ételt legjobb vegyes salátával tálalni. Ha valaki a könnyebb mártásokat kedveli, kihagyhatja a tejszínt, az íze akkor is fenséges.

Tyúkhúsalaplé

Kép nélkül
75 dkg tyúkhús
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg borjúcsont vagy
150 dkg marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Tagliatelle boros-tejszínes borjúhússal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1182 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Bármerre is vetődtek a világban, nélkülözhetetlen tésztáikat mindenhová vitték... bővebben...
Tagliatelle boros-tejszínes borjúhússal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Bármerre is vetődtek a világban, nélkülözhetetlen tésztáikat mindenhová vitték... bővebben...
van itthon