Zöldségleves bazsalikommártással

Soupe au pistou

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Zöldségleves bazsalikommártással
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 kisebb cukkini
25 dkg burgonya
40 dkg sütőtök
10 dkg zöldborsó
vagy
vagy
8 dkg rövid csőtészta
10 dkg mélyhűtött szélesbab
vagy
10 dkg friss szélesbab
1 nagyobb ág friss majoránna
1 nagyobb ág friss kakukkfű
1 nagyobb ág friss rozmaring
3 szál friss petrezselyemzöld
1 teáskanál
dl olívaolaj
1 szál póréhagyma
2 fej hagyma
2 db érett paradicsom
1 szál sárgarépa
20 dl víz
vagy
A bazsalikommártáshoz:
1 csokor friss bazsalikom
½ teáskanál fekete bors
¾ dl olívaolaj
3 és fél dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés:

1. A friss petrezselymet, a rozmaringot, a kakukkfüvet, a majoránnát és a babérlevelet cérnával összekötjük. Vastag falú lábosban felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a vékony szeletekre vágott hagymát, a felkarikázott póréhagymát, és lassú tűzön, 10 perc alatt puhára pároljuk.

2. A sütőtököt és a burgonyát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a sárgarépát hosszában félbevágjuk majd vékonyan felszeleteljük, a cukkinit ugyancsak vékony szeletekre vágjuk, A fűszercsokrot, az előkészített zöldségeket a megpárolt hagymához adjuk, felöntjük a vízzel vagy a zöldséglevessel, megsózzuk, majd lefedve 10 percig főni hagyjuk, ezalatt a zöldségek csaknem teljesen megpuhulnak.

3. Hozzáadjuk a babot, a zöldborsói, a meghámozott, felaprított paradicsomot és a tésztát, majd lefedve további 15 percig főzzük. Akkor jó, ha a zöldségek teljesen megpuhultak, és a tészta is megfőtt. A fűszercsokrot kivesszük. Amíg a leves fő, elkészítjük a pistou-t, a friss bazsalikommártást.

4. Ehhez a friss bazsalikomleveleket a fokhagymával, a borssal és a parmezán sajttal turmixgépben 20 másodpercig pürésítjük. Még járó motor mellett, fokozatosan hozzáöntjük az olajat, és az egész pépet simára keverjük. Tálaláskor a pistou-t kis adagokban a leves tetejére kanalazzuk.

Ez a gazdag, laktató leves főételnek is megteszi. Bármilyen szezonális zöldségből elkészíthető. Tálaláskor kínáljunk mellé friss kenyeret, zsemlét vagy pitát.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Zöldségleves bazsalikommártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2049 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Bármerre is vetődtek a világban, nélkülözhetetlen tésztáikat mindenhová vitték... bővebben...
Zöldségleves bazsalikommártással
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Bármerre is vetődtek a világban, nélkülözhetetlen tésztáikat mindenhová vitték... bővebben...
bevásárlólista