Zöldségleves bazsalikommártással
Soupe au pistou



Elkészítés:
1. A friss petrezselymet, a rozmaringot, a kakukkfüvet, a majoránnát és a babérlevelet cérnával összekötjük. Vastag falú lábosban felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a vékony szeletekre vágott hagymát, a felkarikázott póréhagymát, és lassú tűzön, 10 perc alatt puhára pároljuk.
2. A sütőtököt és a burgonyát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, a sárgarépát hosszában félbevágjuk majd vékonyan felszeleteljük, a cukkinit ugyancsak vékony szeletekre vágjuk, A fűszercsokrot, az előkészített zöldségeket a megpárolt hagymához adjuk, felöntjük a vízzel vagy a zöldséglevessel, megsózzuk, majd lefedve 10 percig főni hagyjuk, ezalatt a zöldségek csaknem teljesen megpuhulnak.
3. Hozzáadjuk a babot, a zöldborsói, a meghámozott, felaprított paradicsomot és a tésztát, majd lefedve további 15 percig főzzük. Akkor jó, ha a zöldségek teljesen megpuhultak, és a tészta is megfőtt. A fűszercsokrot kivesszük. Amíg a leves fő, elkészítjük a pistou-t, a friss bazsalikommártást.
4. Ehhez a friss bazsalikomleveleket a fokhagymával, a borssal és a parmezán sajttal turmixgépben 20 másodpercig pürésítjük. Még járó motor mellett, fokozatosan hozzáöntjük az olajat, és az egész pépet simára keverjük. Tálaláskor a pistou-t kis adagokban a leves tetejére kanalazzuk.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.