Szalonnás zöldborsóleves



Elkészítés:
1. A szalonnát apró darabokra vágjuk.
2. Nagyméretű, vastag falú fazékban felolvasztjuk a vajat, átsütjük rajta a szalonnát, a finomra vágott hagymát és a vékonyan felszeletelt zellerszárat. Lassú tűzön 5 percig pirítjuk, közben időnként megkeverjük. Felöntjük a húslevessel, beletesszük a zöldborsót, és lefedve 5 percig főzzük. Ekkor nagy lángra tesszük, hozzáadjuk a rizsszem tésztát, és fedő nélkül, időnként megkeverve 5 percig főzzük, amíg a tészta meg nem puhul.
3. Tálalás előtt meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tyúkhúsalaplé

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.