Bazsalikomos paradicsomleves kagylótésztával

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető olcsó
Bazsalikomos paradicsomleves kagylótésztával
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
másfél dkg friss bazsalikomlevél
75 dkg érett paradicsom
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál kristálycukor
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej hagyma
vagy
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A paradicsomok alját kereszt alakban bevágjuk. 1-2 percre forró vízbe mártjuk, majd azonnal hideg vízbe tesszük. Így könnyedén lehúzhatjuk és kidobhatjuk a héját. A paradicsomot nagyobb darabokra aprítjuk. Az olajat nagyméretű, vastag falú fazékban felmelegítjük, majd puhára pároljuk a felaprított hagymát, a zúzott fokhagymát és a finomra vágott paprikát. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot is, és további 10 percig főzzük.

2. Felöntjük a húslevessel vagy a zöldséglevessel, belekeverjük a sűrített paradicsomot és a cukrot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd lefedve 15 percig fűzzük. A tűzről levéve belekeverjük a bazsalikomot. Kissé hűlni hagyjuk, majd turmixgépben, kisebb adagokban sima péppé keverjük a levest. A krémlevest visszaöntjük a fazékba, és újra felmelegítjük.

3. Amíg a leves fő, a kagylótésztát bő, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük. Leszűrjük, a paradicsomleveshez adjuk, és jól átmelegítjük. Tetejét díszíthetjük friss bazsalikomlevéllel is.

A paradicsom hámozása, magozása egyszerűen elvégezhető. A paradicsomok héját nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A paradicsomokat forró vízben 10 másodpercig főzzük. Utána kivesszük, és jéghideg vízbe tesszük őket: így kemény marad a húsuk. Ezután könnyen lehúzhatjuk a héjukat. A paradicsomokat félbevágjuk, és teáskanállal óvatosan kikaparjuk a magokat.
A bazsalikomot a főzés végén adjuk hozzá, hogy jellegzetes ízét megtartsa.

Csirkealaplé

Csirkealaplé
200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Bazsalikomos paradicsomleves kagylótésztával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2203 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Bármerre is vetődtek a világban, nélkülözhetetlen tésztáikat mindenhová vitték... bővebben...
Bazsalikomos paradicsomleves kagylótésztával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Bármerre is vetődtek a világban, nélkülözhetetlen tésztáikat mindenhová vitték... bővebben...
tippek, fortélyok