Minestrone

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető olcsó
Minestrone
Adag: 6-8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 dkg zöldborsó
2 db cukkini
2 db burgonya
1 szál fehérrépa
1 szál sárgarépa
25 dkg tarkabab
3 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
3 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
dl vörösbor
8 dkg rövid csőtészta
3 evőkanál sűrített paradicsom
2 gerezd zúzott fokhagyma
3 szelet baconszalonna
22 és fél dl zöldségleves
vagy
22 és fél dl marhahúsleves
A díszítéshez:
igény szerint friss bazsalikom
A tálaláshoz:
igény szerint pesto szósz
igény szerint frissen reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

1. Az előzőleg 1 éjszakán át áztatott szárazbabot leszűrjük, átöblítjük, és hideg vízben feltesszük főni. Lefedve, kis lángon 15 percig főzzük, végül leszűrjük.

2. Nagy, vastag falú fazékban 2 evőkanál olajat melegítünk, megpirítjuk a felaprított hagymát, a zúzott fokhagymát és az apró kockákra vágott szalonnát.

3. Hozzáadjuk a meghámozott, felaprított paradicsomot, a petrezselymet, az előfőzött babot, felöntjük a marhahúslevessel vagy zöldséglevessel és a vörösborral. Lefedve, kis lángon 2 órán át főzzük, ekkor beletesszük a kockákra vágott sárgarépát, a fehérrépát, a burgonyát, belekeverjük a sűrített paradicsomot, és lefedve további 20 percig főzzük.

4. Végül a felszeletelt cukkinit, a borsót és a makarónit is a leveshez adjuk, és 10-15 percig főzzük. Parmezán sajttal és pesto mártással ízesítve tálaljuk. A díszítéshez használhatunk friss fűszernövényeket is.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Pesto

Pesto
2 evőkanál frissen reszelt pecorino sajt
3 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
3 evőkanál hámozott, pirított mandula vagy
3 evőkanál pirított fenyőmag
0.5 teáskanál
1.3 dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
10 dkg friss bazsalikomlevél
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. A fenyőmagokat vastag falú serpenyőben, kis lángon 2-3 percig, állandóan kevergetve aranyszínűre pirítjuk, és félretesszük hűlni. A kihűlt, pirított magvakat, a bazsalikomlevelet, a megtisztított fokhagymát, negyed teáskanál sót és a kétféle sajtot turmixgépben 20 másodpercig keverve finomra aprítjuk (1. kép). Az edény falára tapadt darabokat lekaparjuk.

2. Járó motor mellett fokozatosan, egyenletesen vékony sugárban adagoljuk hozzá az olajat (2. kép), amíg sűrű masszát nem kapunk. Ízlés szerint adhatunk hozzá frissen őrült fekete borsot is.

Minestrone
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2027 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Bármerre is vetődtek a világban, nélkülözhetetlen tésztáikat mindenhová vitték... bővebben...
Minestrone
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen tésztakönyv Nélkülözhetetlen tésztakönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A legtöbb ember sok más ételféleségnél többre tart egy tál finom tésztát. Az olaszok például el sem tudják képzelni az életüket nélküle. Bármerre is vetődtek a világban, nélkülözhetetlen tésztáikat mindenhová vitték... bővebben...
cikkek