Kis zöldséges piték

Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Kis zöldséges piték
Adag: 6 adag
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db hámozott, kockára vágott burgonya
15 dkg hámozott, kockára vágott sütőtök
1 nagyobb hámozott, kockára vágott sárgarépa
15 dkg rózsáira bontott brokkoli
1 db kockára vágott piros húsú paprika
12 és fél dkg reszelt cheddar sajt
1 teáskanál mák
1 db kissé felvert tojás
1 evőkanál olaj
1 db finomra vágott vöröshagyma
5 dkg vaj
2 evőkanál sima liszt
3 ¾ dl tej
ízlés szerint cayenni bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 210 °C-ra. Hat kisebb felfújtformát kikenünk olajjal. A burgonyát, a tököt, a répát és a brokkolit tűzön vagy mikrohullámú sütőben kevés vízzel éppen csak puhára pároljuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a hagymát meg a paprikát közepes lángon 2 perc alatt puhára pároljuk rajta. A zöldségekhez adjuk.

2. Egy másik edényben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és kis lángon 2 percig kevergetjük, amíg sárgulni kezd. Apránként hozzáöntjük a tejet, és állandóan kevergetve simára keverjük. Közepes lángon főzzük 3 percig, vagy amíg felforr, és besűrűsödik. Hozzáadjuk a tojássárgáját meg a sajtot, és simára keverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

3. Az 1 cm-es kockákra vágott zöldségeket jól elkeverjük a sajtmártással. Szétosztjuk a formákba. A tésztából hat akkora kört vágunk, amekkora pontosan illik a tálkák tetejére, a tésztát jól rányomkodjuk a töltelékre. Megkenjük felvert tojással, és meghintjük mákkal. Körülbelül 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Ezt a pitét a legjobb az elkészítés napján elfogyasztani.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.

5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.

Kis zöldséges piték
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2025 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
Kis zöldséges piték
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A jó vegetáriánus étel egészséges, gyorsan, könnyen elkészíthető és nagy gasztronómiai élvezetet nyújt. Könnyen érthető, szakszerű receptek, ötletek és tanácsok a szokatlan nyersanyagokhoz és különleges főzési... bővebben...
recept beküldése