Mississippi-torta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Mississippi-torta
Adag: 1 tortaforma (8 szelet)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A díszítéshez:
4 dl habbá vert tejszín
ízlés szerint csokoládéforgács
A munkafelületre:
kevés liszt
A sütéshez:
igény szerint szárazbab
A tésztához:
25 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
15 dkg vaj
1 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
25 dkg barna cukor
1 teáskanál vaníliaesszencia
vagy
1 teáskanál csokoládékivonat
3 dl sovány tejszín
18 dkg vaj
4 db kissé felvert tojás
4 evőkanál átszitált kakaópor

Elkészítés:

1. A keverőtálba szitált lisztet és kakaóport összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot és annyi hideg vizet, hogy puha tésztát gyúrhassunk belőle. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 15 percig hűtőszekrényben pihentetjük.

2. Az enyhén lisztezett deszkán kinyújtott tésztával kibélelünk egy 23 cm átmérőjű, kivehető aljú tortaformát vagy kerámia sütőformát. A tésztát sütőpapírral letakarjuk, és megtöltjük szárazbabbal. Előmelegített sütőben 190 °C-on 15 percig sütjük. Ekkor eltávolítjuk sütőpapírt meg a babot, és a tésztát még 10 percre visszatesszük a sütőbe.

3. A töltelékhez a cukrot és a vajat habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a felvert tojásokat és a kakaóport. A csokoládét megolvasztjuk, majd a tejszínnel és a csokoládékivonattal együtt a krémhez keverjük.

4. A sütő hőfokát 160 °C-ra csökkentjük. A csokoládékrémet a tésztával bélelt formába öntjük, és a tortát 45 percig sütjük, vagy amíg a töltelék megszilárdul.

5. A tortát hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalhatjuk a sütőformában vagy tálra helyezve. Tejszínhabbal, csokoládéforgáccsal díszítjük, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.

Ha csokoládéforgácsot akarunk készíteni, akkor az étcsokoládét legalább egy órára hűtsük jégbe, majd burgonyahámozóval vagy éles kis késsel minél vékonyabb rétegeket hasítsunk le róla. A csokoládét ne kézzel fogjuk meg, hanem papír közé burkolva tartsuk a másik kezünkben, nehogy a kézmelegtől meglágyuljon.
Igen testes édes, nemesrothadásos, magas savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Mississippi-torta
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4339 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csokoládé Csokoládé
(Vince Kiadó, 2008)

A csokoládérajongók tábora szerte a világon egyetért abban, hogy már maga a csokoládé szó is mágikusan hat az emberre. Nagy szerencsénkre se szeri, se szám a pompás ötleteknek, hogyan tehetjük csokoládéval még vonzóbbá a... bővebben...
Mississippi-torta
1 értékelés alapján:
1 2 3 4 5
(5)
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csokoládé Csokoládé
(Vince Kiadó, 2008)

A csokoládérajongók tábora szerte a világon egyetért abban, hogy már maga a csokoládé szó is mágikusan hat az emberre. Nagy szerencsénkre se szeri, se szám a pompás ötleteknek, hogyan tehetjük csokoládéval még vonzóbbá a... bővebben...
recepttár