Csokoládés-citromos torta



Elkészítés:
1. A kakaóport és a lisztet keverőtálba szitáljuk. A vajat, a mandulát, a cukrot és a tojást hozzáadjuk, majd robotgéppel összedolgozzuk. A kissé lelapított cipót egy 22 cm átmérőjű, kivehető aljú tortaforma közepére helyezzük, és ujjal elnyomkodva a tésztát, kibéleljük vele a formát úgy, hogy az oldalára is jusson. Letakarjuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük.
2. A tészta alját villával megszurkáljuk, sütőpapírral lefedjük, és szárazbabot szórunk rá. A 200 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük, hogy a tészta átsüljön. Eltávolítjuk a sütőpapírt, a babot, és a tésztát további 10 percre visszatesszük a sütőbe. Utána kis ideig hűlni hagyjuk, majd a sütő hőmérsékletét visszakapcsoljuk 150 °C-ra.
3. Az egész tojásokat, a tojássárgáját és a cukrot simára keverjük. Hozzáadjuk a tejszínt, felverjük, majd elvegyítjük benne a citromlevet és a reszelt citromhéjat. A krémet a tésztára öntjük, és a tortát még 50 percig sütjük. Ha a töltelék is átsült, levesszük a tortakarimát, és a tortát hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt csokoládéforgácsokkal díszítjük.