Csokoládés pite

Elkészítési idő: 100 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Csokoládés pite
Adag: 1 tortaforma (6-8 szelet)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 kiskanál porcukor
A díszítéshez:
másfél dl habbá vert tejszín
ízlés szerint őrölt fahéj
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A töltelékhez:
15 dkg durvára tört étcsokoládé
18 dkg darabolt vaj
10 dkg liszt
½ teáskanál vaníliaesszencia
6 db felvert tojás
vagy
35 dkg világos nádcukor
A vakonsütéshez:
igény szerint szárazbab

Elkészítés:

1. A nem édes omlós tésztát enyhén lisztezett deszkán 28 cm átmérőjű körré nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 20 cm átmérőjű, levehető oldalú tortaformát. A tészta alját villával beszurkáljuk, majd sütőpapírral kibéleljük, és megtöltjük szárazbabbal. 200 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 12-15 percig, akkor jó, ha a tészta már nem látszik nyersnek. Eltávolítjuk a papírt és a babot, a tésztát visszatesszük a sütőbe további 10 percre, majd hagyjuk kihűlni. A sütő hőmérsékletét visszavesszük 180 °C-ra.

2. A csokoládét és a vajat egy hőálló tálban vízgőz fölött megolvasztjuk, simára keverjük, majd a gőzről levéve hagyjuk kihűlni. Egy másik tálban a kristálycukrot, a lisztet, a vaníliaeszenciát és a tojásokat alaposan elkeverjük, majd belekeverjük a vajas csokoládét is.

3. A töltelékkel megtöltjük a tésztát, és még kb. 50 percig sütjük, amíg a töltelék eléggé megszilárdul, de nem kell teljesen átsütni. Fémrácson hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalás előtt a szeleteket porcukorral és tejszínhabbal díszítjük. A tejszínhabra őrölt fahéjat hinthetünk.

Omlós tészta

Omlós tészta
10 dkg hideg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet kristálycukor
1-2 csepp vaníliaaroma
1 nagy csipet
1 db tojás

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).

2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).

3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb. 55 dkg tésztát kapunk.

Csokoládés pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2008 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Csokoládé Csokoládé
(Vince Kiadó, 2008)

A csokoládérajongók tábora szerte a világon egyetért abban, hogy már maga a csokoládé szó is mágikusan hat az emberre. Nagy szerencsénkre se szeri, se szám a pompás ötleteknek, hogyan tehetjük csokoládéval még vonzóbbá a... bővebben...
Csokoládés pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Csokoládé Csokoládé
(Vince Kiadó, 2008)

A csokoládérajongók tábora szerte a világon egyetért abban, hogy már maga a csokoládé szó is mágikusan hat az emberre. Nagy szerencsénkre se szeri, se szám a pompás ötleteknek, hogyan tehetjük csokoládéval még vonzóbbá a... bővebben...
van itthon