Citromtorta

Tart au citron

Adag: 1 tortaforma (6-8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 kisebb citrom
másfél evőkanál reszelt citromhéj
1 ¾ dl citromlé
1 és ¼ dl tej
18 és fél dkg kristálycukor
3 db tojás
A tésztához:
2 evőkanál átszitált porcukor
7 és fél dkg puha, sótlan vaj
12 és fél dkg finomliszt

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet szitáljuk egy nagy tálba, és adjunk hozzá egy csipetnyi sót. Készítsünk a közepébe mélyedést, tegyük bele a vajat, a tojássárgáját meg a porcukrot, és ujjheggyel gyorsan dolgozzuk össze, apránként hozzágyúrva a lisztet is. Gyúrjuk cipóvá - lehet, hogy pár csepp hideg vízre lesz még szükségünk. Kicsit lapogassuk le a cipót, csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe 20 percre.

2. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra (gáz 6. fokozat). Vékonyan vajazzunk ki egy lapos, körülbelül 2 cm mély és 21 cm átmérőjű tortaformát.

3. Sütőpapír között nyújtsuk a tésztát 3 mm vékonyra, akkorára, hogy befedje a tortaforma alját és oldalát. Béleljük ki a formát, a felesleget vágjuk le. Tegyük a hűtőbe 10 percre. A tésztát sütőpapírral takarjuk le, a papírra egyenletesen szórjunk szárazbabot vagy nyers rizst. Süssük 10 percig. Távolítsuk el a nehezéket és a papírt, majd süssük további 6-8 percig, amíg mindenütt száraznak tűnik. Hagyjuk hűlni. A sütőt állítsuk 150 °C-ra (gáz 2. fokozat).

4. Verjük fel a tojásokat, a tojássárgáját és a cukrot, adjuk hozzá a tejszínt és a citromlét. Keverjük alaposan össze. Szűrjük egy kancsóba, majd adjuk hozzá a citromhéjat. A tésztás formát tegyük a sütő rácsára, sütőpapírra, toljuk középre. Óvatosan töltsük színültig a tojásos keverékkel. Süssük 40 percig, amíg megszilárdul - a közepén kicsit remegjen még, amikor megkocogtatjuk a formát. A süteményt csak akkor vegyük ki a formából, ha már kihűlt.

5. Alaposan mossuk meg a citromokat. Szeljük nagyon vékony (2 mm) karikákra. Egy kis lábosban keverjük el a cukrot 2 dl vízzel, és lassú lángon kevergetve főzzük addig, amíg a cukor teljesen feloldódik. Tegyük bele a citromot, és lassú tűzön főzzük 4 percig, míg a héja teljesen megpuhul és a húsa áttetsző lesz. A citromkarikákat vegyük ki a szirupból, és sütőpapíron csepegtessük le. Ha azonnal kínáljuk a süteményt, rendezzük el a tetején. Egyéb esetben tálalásig a citromkarikákat lefedve tároljuk, és csak közvetlenül a tálalás előtt tegyük a tortára.

Melegen vagy hidegen kínáljuk, tejszínhabbal díszíthetjük.

Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Citromtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2309 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Citromtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
google+