Zöldcitromos pite áfonyakompóttal

Adag: 4 főre (8 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A citromos töltelékhez:
1 ¾ dl tejszín
1 dl tejföl
1 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál vaníliás pudingpor
A formákhoz:
igény szerint vaj
A mandulás tésztához:
2 evőkanál porcukor
10 dkg hideg, darabolt vaj
6 dkg finomliszt
4 dkg rizsliszt
Az áfonyakompóthoz:
12 és fél dkg áfonya
1 rúd fahéj
2 evőkanál citromlé

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra (gáz 4. fokozat). Vajazzunk ki 8 darab 60 ml-es tortaformácskát.

2. A lisztet nagy tálba szitáljuk, morzsoljuk bele a vajat, és gyors ujjmozdulatokkal dolgozzuk morzsásra. Keverjük bele a mandulát és a cukrot, 1 teáskanál vizet, és lapos késsel állítsuk össze a tésztát. Hűtsük be 20 percre.

3. A tésztát osszuk 8 egyenlő részre, sütőpapír között nyújtsuk ki, és nyomkodjuk a formákba. A felesleget vágjuk le. A tésztát sütőpapírral takarjuk le, a papírra egyenletesen szórjunk szárazbabot vagy nyers rizst. Süssük 15 percig, távolítsuk el a nehezéket és a papírt, majd süssük további 3 percig, amíg aranybarna lesz. Hagyjuk a sütőben 5 percig, majd sütőrácson hagyjuk kihűlni.

4. A pudingport egy vastag aljú lábosban keverjük össze a cukorral, a citromlével és a tejszínnel. Állandó kevergetés mellett főzzük, amíg felforr, és besűrűsödik. Hagyjuk kicsit hűlni. Keverjük bele a tejfölt, egyenlő adagokban simítsuk a tésztakosárkákba, majd tegyük a hűtőbe.

5. A kompóthoz egy vastag aljú lábosban keverjük el a cukrot és a citromlét 1,75 dl vízzel. Lassú tűzön kevergetve addig főzzük, amíg a cukor feloldódik, de ne forraljuk. Adjuk hozzá az áfonyát és a fahéjrudat. Forraljuk fel, majd kis lángon, néha megkevergetve főzzük további 5 percig. Tegyük félre, hagyjuk kihűlni, majd a süteménnyel együtt kínáljuk.

Zöldcitromos pite áfonyakompóttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1352 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Zöldcitromos pite áfonyakompóttal
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
facebook