Zöldcitromos pite

Adag: 1 piteforma (12 szelet)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A cukrozott zöldcitromhéjhoz:
4 db zöldcitrom héja, Julienre vágott
12 és fél dkg kristálycukor
A mandulás tésztához:
1 evőkanál hideg víz
9 dkg hideg, darabolt vaj
15 dkg finomliszt
A töltelékhez:
2 teáskanál zöldcitrom héja, finomra reszelt
1 és ¼ dl felvert tejszín
2 teáskanál zselatinpor
10 dkg olvasztott vaj
12 és fél dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. A lisztet szitáljuk nagy tálba, adjuk hozzá a mandulát és a vajat. Ujjheggyel morzsoljuk el a vajat, és gyors ujjmozdulatokkal dolgozzuk morzsásra a tésztát a vízzel. Gyúrjuk kemény tésztává, ha kell, adjunk még hozzá folyadékot. Borítsuk vékonyan lisztezett deszkára, és formázzuk cipóvá. Nyújtsuk ki a tésztát akkorára, hogy befedje egy 23 cm átmérőjű piteforma alját és oldalát. Tegyük bele a tésztát, és vágjuk le a felesleget. Tegyük 20 percre a hűtőbe.

2. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra (gáz fokozat). A tésztát sütőpapírral takarjuk le, a papírra egyenletesen szórjunk sütőgolyókat, szárazbabot vagy nyers rizst. Süssük 20 percig, távolítsuk el a nehezéket és a papírt, majd süssük további 20 percig, amíg aranybarna lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni.

3. A töltelékhez a tojássárgáját, a cukrot, az olvasztott vajat, a citromlét és a reszelt citromhéjat tűzálló tálban alaposan keverjük össze, amíg a cukor teljesen feloldódik. A tálat tegyük egy lábos forró víz fölé (ne érjen a vízbe), és a keveréket állandó kevergetés mellett főzzük 15 percig, amíg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Egy kis tűzálló tálba tegyünk 1 evőkanál vizet, szórjuk a tetejére egyenletesen a zselatint, és várjuk meg, amíg kocsonyás lesz. Nem szabad keverni. Egy kis lábost 4 cm magasan töltsünk meg vízzel, és forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, és tegyük bele a zselatinos tálkát. A víz a tál feléig érjen. Kevergessük a zselatint, amíg kitisztul és feloldódik. Kicsit hagyjuk hűlni, majd adjuk a citromos keverékhez, és alaposan keverjük össze. Hűtsük szobahőmérsékletűre, közben időnként kevergessük.

4. A tejszínhabot forgassuk a citromos krémbe, majd öntsük a tésztára. 2-3 órára tegyük a hűtőbe, amíg megdermed. Tálalás előtt 15 perccel vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen.

5. A cukrozott zöldcitrom-héjhoz egy kis lábosban keverjük el a cukrot 1 evőkanál vízzel. Kis lángon kevergessük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Ekkor forraljuk fel, tegyük bele a citromhéjat, és főzzük 3 percig. Rácson szárogassuk meg a citromhéjat, és díszítsük vele a tortát.

Zöldcitromos pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1809 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Zöldcitromos pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
bevásárlólista