Édes rizs mangóval

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 90 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Édes rizs mangóval
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg ragadós rizs
2 és fél dl kókusztej
2 db hámozott, szeletelt mangó
3 evőkanál kókuszkrém
¼ teáskanál
9 dkg reszelt pálmacukor
vagy
9 dkg lágy barna cukor
A körítéshez:
néhány ág friss menta
A tálaláshoz:
1 evőkanál fehér szezámmag

Elkészítés:

1. Egy szűrőbe tesszük a rizst, és hideg folyóvíz alatt addig mossuk, amíg a víz tisztán folyik le róla. Egy üveg- vagy kerámiatálba tesszük a rizst, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, és ebben áztatjuk egy éjszakán át, de legalább 12 órán keresztül. A rizst lecsepegtetjük.

2. Egy fém vagy bambusz párolóbetétet kibélelünk muszlinnal. A rizst a muszlin tetejére tesszük, és a párolóbetétet lefedjük egy szorosan beleillő fedővel. A párolóbetétet egy lábos lassan forró víz fölé tesszük, és mérsékelten alacsony hőfokon 50 percig pároljuk, vagy míg a rizs megfő. A rizst egy nagy tálba tesszük, és egy villával fellazítjuk.

3. Egy száraz serpenyőben közepes tűzön 3-4 percig pirítjuk a szezámmagot, a serpenyőt finoman rázogatjuk, míg a szezámmag aranybarna lesz; azonnal kivesszük a serpenyőből, nehogy megégjen.

4. Egy kis lábosba öntjük a kókusztejet; beletesszük a cukrot és a sót. A keveréket lassan felforraljuk, állandóan keverve, míg a cukor feloldódik. A hőt csökkentve, lassú tűzön 5 percig főzzük, vagy míg a keverék egy kissé besűrűsödik. Főzés közben gyakran megkeverjük a keveréket, és vigyázunk arra, hogy ne ragadjon le.

5. A kókusztejet lassan a rizsre öntjük. Egy villával felemeljük és fellazítjuk a rizst. A folyadékot nem keverjük bele, mert akkor a rizs túl ragacsos lesz. A rizskeveréket 20 percig állni hagyjuk, mielőtt óvatosan 4 előmelegített tányér közepére kanalazzuk. A rizskupacok körül elrendezzük a mangószeleteket. Egy kis kókuszkrémet kanalazunk a rizsre, és a mentaágakkal körítjük.

A ragadós rizst sikértartalmú rizsként is ismerik, pedig nem sikért tartalmaz, hanem keményítőt, nagy mennyiségben. Párolás előtt be kell áztatni. Általában desszertként de néhány ázsiai országban (pl. Laosz) a fehér hosszú szemű rizs helyett ezt használják kísérőételnek pikáns ételek mellé.
Édes rizs mangóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1749 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
Édes rizs mangóval
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
szótár