Srí Lanka-i lencse

Ceyloni lencse

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Srí Lanka-i lencse
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 rúd fahéj
4 levél curry
5 dl kókusztej
1 darabka fenyérfű
2 és fél dl zöldségleves
2 evőkanál olaj
2 fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
2 kisebb finomra aprított piros chilipaprika
2 teáskanál szárított rák
1 teáskanál őrölt kurkuma

Elkészítés:

1. Egy közepes méretű serpenyőben felhevítjük az olajat; beletesszük a hagymát, és közepes hőfokon pirítjuk 10 percig, vagy míg a hagyma mély aranybarna lesz. A hagyma felét kivesszük, és félretesszük a körítéshez.

2. A serpenyőbe tesszük a chilit, a szárított rákot és a kurkumát, és 2 percig pirítjuk.

3. Belekeverjük a lencsét, a curryleveleket, a kókusztejet, a levest, a fahéjrudat és a fenyérfüvet; felforraljuk, és a hőt csökkentve, lassú tűzön 45 percig főzzük.

4. A fahéjrudat és a fenyérfüvet kivesszük, és a félretett pirított hagymával körítjük.

Az indiai curryporoktól eltérően, a ceyloni curryporba való fűszereket - melyeket a Srí Lanka-o konyhára jellemző fekete- vagy barna currykban használnak - sötétre pirítják, ezzel teljesen más ízt és aromát adnak a keveréknek. A ceyloni curryporral készült ételek jellegzetesen mély színűek. AZ őrölt vagy porrá zúzott chilik adják meg a piros curryk színét és erejét, ami égetően csípős lehet! Másrészt a fehér curryk, amelyeknek a kókusztej az alapja, általában meglehetősen enyhék.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Srí Lanka-i lencse
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2586 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
Srí Lanka-i lencse
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
google+