Padlizsános pirozski

Adag: 1 tepsi (40 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
1 kiskanál
18 dkg rétesliszt
18 dkg finomliszt
3 dl langyos tej
2 evőkanál kristálycukor
3 dkg élesztő
12 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
1 db közepes méretű padlizsán
1 fej vékonyra szeletelt vöröshagyma
1 gerezd tört fokhagyma
2 kiskanál paradicsompüré
1 db simára kevert tojás
3 evőkanál szezámmag
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, és amikor megkelt, a liszttel meg a sóval összedolgozzuk. Alaposan bedagasztjuk, majd az olvasztott vajat is hozzáadjuk. Cipóban kissé kiolajozott tálba fektetjük, a tetejét folpackkal letakarjuk, és langyos helyen kb. 60 perc alatt megkelesztjük.

2. A töltelékhez a padlizsánt vékonyan felszeleteljük, megsózzuk, és szűrőbe rakva, alá tálkát téve a keserű levet 30 perc alatt hagyjuk kicsorogni belőle. Utána hideg vízzel leöblítjük, papírtörlővel leitatjuk, majd finomra vágjuk. A hagymát a fokhagymával a vajon megpároljuk, és a padlizsánt meg a paradicsompürét hozzáadva sóval, borssal fűszerezzük. Időnként megkeverve addig hagyjuk a tűzön, amíg a padlizsán meg nem puhult, majd kihűtjük.

3. A sütőt 180 °C-ra (gáz: 4) bemelegítjük. A nagy gáztepsit kivajazzuk vagy kiolajozzuk. A megkelt tésztát könnyedén átgyúrjuk, és 40 darabra vágjuk. Ezeket ovális korongokká nyújtjuk, mindegyikre 1-1 halom tölteléket rakunk, félbehajtjuk, a széleit összenyomkodjuk. A tepsire fektetve 20 percig pihentetjük. Utána tojással megkenjük, szezámmaggal megszórjuk, és 10-12 perc alatt aranysárgára sütjük.

A kis pirozskikat 6 órával korábban összeállíthatjuk, de csak tálalás előtt süssük.
Ha nincs élesztő, sütőporral is lazíthatjuk a tésztát. Ehhez a mennyiséghez 1 csomag sütőport vegyünk.
Jó tudni, hogy 2 dkg friss élesztő 1 dkg élesztőpornak felel meg.
Padlizsános pirozski
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1239 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Finom falatkák Finom falatkák
(Vince Kiadó, 1999)

Sör- vagy borkorcsolyaként ismert apró falatkákkal kínáljuk a délután vagy a vacsora után érkező vendégeket. A kötet szemgyönyörködtető fotói arra buzdítanak, hogy kedvet kapjunk a hagyományos repertoár felújítására. E... bővebben...
Padlizsános pirozski
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Finom falatkák Finom falatkák
(Vince Kiadó, 1999)

Sör- vagy borkorcsolyaként ismert apró falatkákkal kínáljuk a délután vagy a vacsora után érkező vendégeket. A kötet szemgyönyörködtető fotói arra buzdítanak, hogy kedvet kapjunk a hagyományos repertoár felújítására. E... bővebben...
lexikon